am folkrakningen 1950
I förra veckan släpptes den efterlängtade amerikanska folkräkningen från 1950 av National Archives, det amerikanska riksarkivet. Enligt emigrantforskaren Ted Rosvall lär lättnavigerade register dyka upp inom kort.

De amerikanska folkräkningarna genomfördes var tionde år från 1790 och de är kanske den viktigaste källan till amerikansk släkt. Folkräkningen från år 1940 släpptes i april 2012 och nu har alltså sekretessgränsen på 72 år passerats även för 1950, vilket gör att den utan hinder har kunnat göras tillgänglig på nätet.

Det innebär också att det är fritt fram för de stora släktforskningsföretagen som till exempel Ancestry, FamilySearch och MyHeritage att publicera bilderna på dokumenten på sina respektive webbplatser.

Kapplöpning om att få ut personregister

ted liten webbTed Rosvall. Foto: privat.Folkräkningen 1950 är förstås mycket användbar för emigrantforskare. Vid den tiden levde fortfarande en hel del av de ursprungliga utvandrarna och man kan därför ha turen att kunna lokalisera dem och deras familjer. Detta är gott och väl, men utan personregister (indexering) är bilderna svåra att navigera.

Om vi får tro emigrantforskaren och författaren Ted Rosvall är det emellertid bara att se tiden an. Enligt honom pågår nämligen just nu en kapplöpning bland de stora bolagen om att bli det första med att publicera sina register, länkade till de bilder som redan finns ute.

 –  Vi kommer alltså under de närmaste månaderna få se meddelanden från de olika aktörerna om att "nu är California klart", "nu kan du leta i Texas" och så vidare.

Hitta folkräkningen

På sidan 1950 Census (archives.gov) klickar du på Begin Search för att komma till ett formulär där du kan välja bland annat delstat och county. Sedan är det bara att börja leta!

Alternativt väntar du på att folkräkningen dyker upp i sökbart format i den internationella släktforskartjänst/företag som du använder dig av.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser