Krigsarkivet riksarkivet taby webbKrigsarkivets gamla lokaler på Gärdet i Stockholm och de nya i Täby. Foto: Calle Eklund (eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66878304) och Riksarkivet.

Nu är den största arkivflytten hittills i vårt lands historia genomförd. Krigsarkivet är installerat i nya lokaler i Täby.

Krigsarkivets flytt började planeras redan 2012, då det stod klart att sarkivets samlingar behövde bättre förvaring. Tanken var också att minska antalet läsesalar i Stockholmsregionen och göra samlingarna mer tillgängliga för forskning på plats.

Det var i augusti förra året som den egentliga flytten påbörjades och nu, nästan 400 transporter senare, har mer än 80 000 hyllmeter arkivhandlingar flyttats till de nya lokalerna i Täby. På sin webbplats konstaterar Riksarkivet att den största arkivflytt som myndigheten någonsin genomfört nu är i mål.

Dyr nota

Kostnaderna för flytten har blivit stora. Under de senaste åren har Riksarkivet befunnit sig i ett ansträngt ekonomiskt läge och den kostsamma flytten av Krigsarkivet har angetts som en av de bidragande orsakerna.

Som ett försök att rädda upp ekonomin genomförde Riksarkivet en omorganisering som trädde i kraft i september 2020. Här kan du läsa mer om den.

Mer om Krigsarkivet

  • Från 1947 och fram till flytten som till största delen genomfördes under 2020 huserade Krigsarkivet i en egen byggnad vid Banérgatan 64 på Ladugårdsgärdet, ritad av Cyrillus Johansson.
  • Militära dokument och föremål upptog vid tiden för flytten 80 000 hyllmeter. Här kan du läsa mer om Krigsarkivets bestånd: Vägledningar Krigsarkivet - Riksarkivet
  • Till arkivets högst skattade handlingar är den unika kart- och ritningssamlingen.
  • Den nya adressen är Mätslingan 17 187 66 Täby. För närvarande är öppethållandet av Riksarkivets läsesalar kraftigt begränsat. Läs mer om aktuella öppettider på Riksarkivets webbplats, riksarkivet.se
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser