erland och mats webbMats Ahlgren och Erland Ringborg vid prisutdelningen på Sveriges Släktforskarförbunds kansli i Sundbyberg. Foto: Maria Bratt/Sveriges Släktforskarförbund
Mats Ahlgren var en av de första som intresserade sig för de möjligheter DNA öppnade för släktforskarna. Nu får han utmärkelsen Årets Eldsjäl för sina mångåriga insatser i föreningslivet och för att han inspirerat och spridit kunskap om den genetiska genealogins roll i och för släktforskningen.

I vanliga fall blir årets pristagare inom släktforskarrörelsen bjudna upp på scenen under Släktforskardagarnas lördagsbankett. Men i år är inget som vanligt och i stället för applåder, festmiddag och uppträdanden får årets pristagare i stort sett nöja sig med äran. För Mats Ahlgren, årets eldsjäl, blev det i alla fall ett litet firande på Sveriges Släktforskarförbund när utmärkelsen skulle delas ut på torsdagen. 

Tidig DNA-släktforskare

Mats Ahlgren är för många bekant som en engagerad medlem (och tidigare styrelsemedlem) i Genealogiska föreningen med DNA-släktforskning som specialitet. Han var en av de första att anamma den nya släktforskningstekniken och han minns hur tongångarna kunde gå på den tiden.

– När vi började så var det många som blev intresserade och det skrevs en del artiklar, och senare även böcker, baserat på de aktiviteter vi hade. Många var positiva, men inte alla. Det fanns de som till och med hävdade att det var en form av rasism. Men att ägna sig åt DNA-släktforskning är ju egentligen raka motsatsen. Ingenting visar tydligare på vårt blandade ursprung. 

Du har ju fått priset mycket på grund av att du engagerat och inspirerat andra. Vad inspirerar dig?

– Att ha fått vara med från början, åtminstone om vi talar om det autosomala testandet, det som ger träffar på alla led, är både en förmån och en styrka. Sen finns det andra delar som också påverkar, inte minst när jag höra berättelser från olika föreningar om vilken påverkan DNA och topsning haft på medlemmar och föreningen i stort. Det finns också andra spår som ger inspiration, mig veterligen var jag och Magnus Bäckmark först med att lansera begreppet DNA-café för ganska många år sedan och nu finns det spritt över hela landet. Är ju ingen stor sak i sig, men det känns bra att se och det ger inspiration till att fortsätta.

Hur känns det att ha tagit emot utmärkelsen Årets Eldsjäl?

– Det känns hedrande och det är både skönt och tacksamt att bli sedd. Det är ju trots allt tid och resurser som jag lagt ner de senaste tio åren som ligger bakom det jag uppnått när det gäller att sprida kunskap och material kopplat till DNA-tester och deras användning inom släktforskningen.

Bloggar för Rötter

Mats Ahlgren är också bloggare här på Rötter. Genom åren har det blivit många betraktelser om släktforskning, genetisk genealogi och de filosofiska tankar de båda ämnena kan väcka. Här kan du läsa alla Mats Ahlgrens blogginlägg.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Ända sedan Skatteverket för snart 30 år sedan tog över folkbokföringen från Svenska Kyrkan har försa...

Nu väntar en period med ruggiga höstdagar, perfekt för släktforskningsrelaterade sysslor. Till den...

I lördags möttes drygt 2000 släktforskare från alla håll och kanter på nätträffen arrangerad av inte...

I kväll är det bäst att ställa väckarklockan – redan klockan nio imorgon börjar Digitala släktfors...

Nu har ArkivDigital uppdaterat sitt födelseregister med uppgifter om personer födda i Malmöhus län u...

Fler artiklar