Jakobsbergsgatan fredsdagen 1945Fredsdagen den 7:e maj 1945. Folkmassor längs Jakobsbergsgatan firar freden. Foto: Aftonbladet, Okänd/Stockholms stadsmuseum.

Genom åren har frivilliga krafter hjälpt till att ta fram flera uppskattade hjälpmedel till släktforskarna, bland annat Sveriges Dödbok och Gravstensinventeringen. För att arbetet med att utöka befintliga databaser och ta fram nya ska kunna fortsätta finns alltid ett behov av intresserade och kunniga volontärer.

För närvarande söker Sveriges Släktforskarförbund registrerare till de två projekten Namn åt de döda (NÅDD) och Sveriges befolkning 1940. Som ett litet tack kommer alla som bidrar med en fullständig församling i dessa projekt att få ett gratis exemplar av slutprodukten.

Namn åt de döda (NÅDD)

dodboken7 2017 dvd usb komplettDen senaste versionen av Sveriges dödbok utkom 2019 och innehåller cirka 13 miljoner poster.Sveriges dödbok har hittills utkommit i sju upplagor, och till sommaren/hösten 2021 planeras den åttonde. Den kommer att täcka åren 1830–2020, och en stor del av arbetet med den bygger på de frivilliga som just nu registrerar de döda åren 1830–1859 från uppgifter i framför allt församlingarnas dödböcker och husförhörslängder.

Namn åt de döda upphör inte nästa år utan nya utgåvor planeras 2023 och 2025. Därför kommer det även framöver att behövas frivilliga för att ta projektet tillbaka till år 1800 och därmed göra hela 1800-talet komplett i Sveriges Dödbok. Just nu ligger dock fokus på att få nästa års utgåva klar.

Här finns mer att läsa om projektet och vilka församlingar det fortfarande behövs hjälp med.

Sveriges befolkning 1940

Ett nytt projekt som Släktforskarförbundet genomför i samarbete med Riksarkivet är att registrera folkräkningen år 1940. Det är en del av forskningsinfrastrukturen SwedPop som samordnar de viktigaste historiska befolkningsdatabaserna i Sverige. Där ingår sedan tidigare till exempel folkräkningarna 1880, 1890, 1900, 1910 och 1930.

Nu eftersöks intresserade att deltaga i denna fullständiga registrering av alla uppgifter i folkräkningen 1940.

Registreringen sker genom det webbaserade programmet Persona utvecklat av Umeå universitet. Stor noggrannhet krävs att följa de utförliga instruktioner som finns för arbetet. Till exempel ska allt registreras bokstavstroget källan.

Här finns mer att läsa om projektet

Vem kan vara med?

Till Sveriges Befolkning 1940 passar den bäst som är van att arbeta med registrering i ett formulär utifrån mycket bestämda instruktioner, medan Namn åt de döda framför allt kräver god förmåga att läsa det tidiga 1800-talets kyrkböcker och släktforskningsvana.

I NÅDD är också vana med kalkylprogram som Excel ett plus.

För frågor och anmälan kontakta Anders Berg, projektledare för Namn åt de döda och Sveriges Befolkning 1940, på respektive adress nedan. 

Anmäl intresse till Namn åt de döda: dodbok@rotter.se

Anmäl intresse till Sveriges befolkning 1940: sb1940@rotter.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser