figur 1 ny
Känner du dig lite däst efter ett par dagars ätande? Eller är du stel efter att ha spenderat timmar framför datorn, uppslukad av släktforskningen? Då kan det kännas skönt att mjuka upp kroppen med lite hemmaträning. Här bjuder vi på några tips från 1880-talet.

Det sägs att SVT:s träningsexpert Sofia Åhman under åren av covidrestriktioner startade en folkrörelse med sina hemmagympaövningar i programmet Träna med Sofia. Med de här gymnastikövningarna från boken Praktisk handbok för alla, av Vilhelm Kôersner, kan du träna som 1880-talets släktingar gjorde. De kan inte anklagas för att på något sätt vara aktuella. Men – de ger i alla fall garanterat historiska resultat.

Men vi misstänker att 1800-talets hemmagympare kan ha varit mer lättviktiga och mindre stillasittande än vi i allmänhet är i dag. Dessutom var möblerna betydligt tyngre, så tänk på att göra övningarna med försiktighet. Gör aldrig någonting som gör ont eller känns osäkert på något sätt. 

Övning 1 (figur 1, 3 och 4 ovan)

De första övningarna bjuder på lite skön uppvärmning. Sträck på kroppen, ta på en lagom sträng min och vifta växelvis med en spikrak arm. Se till att diverse möbler och familjemedlemmar är ur vägen. Sedan kan du fortsätta med lite balettsteg och knäböj på tå.

figur 6 b ny

Lyft med litet barn

Figur 6. är en övning som kanske framför allt småbarnsföräldrar kan få lite för mycket av. Utan uppvärmning kan den i värsta fall leda till ryggskott. Hoppa över den och gå istället direkt figur 10-11 som båda bidrar till den stolta hållning som dina anmödrar och anfäder garanterat eftersträvade. 


figur 3 detalj

Plankan anno 1880

Plankan, en lika hatad som klassisk övning plågade uppenbarligen folk redan i slutet av 1800-talet. Då kallades den stupfallande och händerna skulle tydligen peka inåt. 


figur 4 ny

Utmana magmusklerna

Figur 19 är säkert en ypperlig magövning, men om du inte är pytteliten alternativt har blytunga matsalsstolar så föreligger en betydlig risk för att du hamnar på golvet, i värsta fall med brutna ben under trasiga möbler. Figur 20 däremot är en balansövning som kan aktivera magmusklerna på ett betydligt säkrare sätt.


figur 17 ny

Inget för veka ryggar

1800-talets hemmagympare ryggade inte för obekväma arbetsställningar. För oss normaltränade finns det en osynlig gräns för hur långt bakåt vi bör sträcka oss utan risk för skador. Utför övningen med försiktighet.


figur 5 ny

Benlyft med vridning och torrsim

Figur 22 visar en magövning som faktiskt tar där den ska, men tänk på att utföra "sträckvändkrokliggande dubbel bensvängning" med hjälp av en möbel med viss tyngd. 

I figur 24 kan du för säkerhets skull skippa pianopallen och istället ligga direkt på golvet. Men sjömanskostymen är viktig för den rätta stämningen.

Du hittar fler övningar med instruktioner i boken Praktisk handbok för alla, av Vilhelm Kôersner (redaktör). Boken utgör den senare delen av två och gavs ut i Stockholm 1888 av förlaget Fahlcrantz & Co.

Annonser