jultips bocker grupp
Vad är väl en bättre julklapp än en god bok? Fullspäckad med kunskap eller lättsam underhållning och till glädje under många härliga timmar. Lätt att slå in dessutom! Här är våra 20 tips på aktuella böcker för släktforskare. Är det någon du missat? 

De flesta av böckerna nedan är från 2022, några gavs ut under 2021. Vi har för enkelhetens skull delat in våra boktips i tre kategorier: Fakta/historiaRomaner av och för släktforskare och Person- eller ortshistoria

Om inte annat framgår så finns böckerna att köpa hos välsorterade bokhandlare, på nätet eller i butik. Det bästa är att googla på bokens titel och författare så går det oftast snabbt att hitta den hos flera återförsäljare.

Fakta/historia:

Latin för släkthistoriker

Latin for slakthistoriker 2022 omslagAv Urban Sikeborg

Våra historiska källor är späckade med latinska ord och uttryck. Inte minst förkortningar, sjukdomsnamn och släktförhållanden kunde beskrivas med ord ur de lärdas språk, latinet.

I somras släpptes en betydligt utökad version av Latin för släkthistoriker, som för första gången gavs ut 2013. Uppslagsverket är särskilt anpassat för forskare utan förkunskaper i latin, med översättningar från av ord, fraser och begrepp från Vasatid fram till 1800-talet.

I den utökade versionen hittar vi bland annat närmare 900 latinska sjukdomsnamn som användes av 1700-talets svenska läkare och präster. En annan nyhet är ett kapitel om 1600- och 1700-talets latinska titlar, som delade in människor utifrån börd, social ställning och kön.

Ett måste för vetgiriga släktforskare att ha i bokhyllan!

Du hittar den i Rötterbokhandeln


Släktforskarens lilla faktabok 4

Av Mikael Hoffsten

lilla faktaboken 4 skissNyligen släpptes Släktforskarens lilla faktabok 4, som precis som sina föregångare bjuder på en blandad kompott av statistik, tabeller och fakta för släktforskaren. Det är nästan svårt att tro att det ska finnas tillräckligt med relevant fakta för en fjärde bok, men faktum är att det nya urvalet är minst lika intressant som i de tidigare faktaböckerna.

Vi ges bland annat möjligheten att jämföra invånarantalet i en mängd europeiska huvudstäder, nationell statistik över det som kallas för återstående medellivslängd, förbrukning av bland annat alkohol, tobak och socker, vad man fick lov att slanta upp för att få åka tåg 1915, vad bensinen har kostat genom åren och vilka kyrkböcker som brunnit.

Var din anfader lång eller kort med tidens mått mätt? Även det kan du snabbt få reda på genom Släktforskarens lilla faktabok 4.

Du hittar den i Rötterbokhandeln


Våra historiska arkiv – En slumrande skatt

westlingAv Claes Westling

Det är en mycket liten del, bara några få procent, av alla arkivhandlingar som har digitaliserats och gjorts lätt åtkomliga för alla. Resten har vi tillträde till på arkivinstitutionerna.

Att kyrkböckerna och flera andra arkivhandlingar har digitaliserats, det vet vi, men det finns kilometervis med fler handlingar i arkiven. Det är just dessa Claes Westling lyfter fram i sin nya bok om våra historiska arkiv.

Han beskriver den offentliga administrationen, vilka arkivhandlingar som hör till vilka institutioner och ger mängder med tips på genvägar och nya ingångar till det spännande materialet. Det är övergripande och samtidigt detaljerat, med många exempel. En skattkarta som alla hängivna släktforskare kan ha glädje och nytta av.

Du hittar den i Rötterbokhandeln


Tips och knep för din släktforskning

Tips och Knep omslag mindre webbVill du få tips på spännande källor utöver kyrkböckerna? Eller bli bättre på att tyda gammal handskrift?

Tips och knep för din släktforskning är en praktisk vägledning in i släktforsknings förtrollande värld. Det rikt illustrerade häftet samlar magasinet Släkthistoriskt Forums bästa metodartiklar från åren 2016–2022 om bland annat texttydning, dna, emigrantforskning, databaser och porträtt.

Den fungerar som en handbok, uppdelad i tydliga kategorier, där konkreta tips, metoder och tekniker samsas med kunskap om våra föregångares livsvillkor.

Just nu finns ett prisvärt paket på en årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum tillsammans med häftet Tips och knep för din släktforskning. En skräddarsydd julklapp för den som ännu inte upptäckt det anrika magasinet.

Läs mer om erbjudandet i Rötterbokhandeln


Prästerna

bokbild 9789100190781Av Gunnar Wetterberg

Gunnar Wetterbergs nya bok Prästerna är ett omfattande, gediget och detaljerat verk om en yrkesgrupp med en lång historia.

Prästen hade en viktig roll på sockenstämmorna, som nyhetsförmedlare och överhetens förlängda arm. På många håll var prästen även traktens kulturbärare, den ende som var boklärd och läste något annat än bibeln och katekesen.

De flesta av de unga män som studerade på universitet blev präster, även de som kanske egentligen hade sin håg åt annat håll.

En stor del av boken är egentligen mer kyrkohistoria än prästhistoria men ger en viktig bakgrund. För oss som släktforskar är de senaste 300–400 åren mest intressanta.


Sveriges historia för släktforskare

sveriges historia for slaktforskareAv Roger Axelsson, Carin Bergström, Carl Henrik Carlsson, Sofia Ling

För att förstå våra gamla släktingars liv och livsvillkor behöver vi se det i ljuset av deras samtid. Det hjälper den här historieboken oss med. I den får vi svar på många av de frågor vi ställer oss när vi släktforskar.

Vad vi får veta beror förstås också på vilken tid det handlar om. I Sverige är folket mycket väldokumenterat men naturligtvis får vi veta mycket mer om den som levde i slutet av 1800-talet än den som levde i mitten av 1600-talet.

Sammantaget är det en bok som är både underhållande och intressant men som framför allt ger läsaren mer kunskap om det historiska vardagslivet, om de där detaljerna som gör släktingarnas liv mer begripligt.


Emigrationen till Amerika

emigrationen till amerikaAv Tomas Blom

De allra flesta av oss som släktforskar har en eller flera Amerikaemigranter i släkten, om vår släkt levt i Sverige på 1800-talet. Idag går det också att i många fall hitta information om hur emigranternas liv blev efter emigrationen. Men vad låg bakom det stora beslutet? Var det förutsättningarna i Amerika som drog eller var det orsaker här hemma som knuffade i väg emigranten?

Om detta och mycket annat kring emigrationen skriver Tomas Blom i sin nya bok Emigrationen till Amerika. Det är en lättläst och lättillgänglig bok för den som vill orientera sig i ämnet och den kan fungera bra som en introduktion.

Boken ingår i serien Sveriges dramatiska historia som ges ut av Historiska Media.


Uppbrottets tid – Amerikafebern på Öland

9789197751551 1Av Ulf Beijbom

En annan bok på temat emigration som kom ut i år är Ulf Beijboms Uppbrottets tid – Amerikafebern på Öland. I boken skildras Ölands utvandrarhistoria med en närhet till människorna.

Ungefär 25 000 ölänningar flyttade under perioden 1846–1930 till Amerika, ungefär lika många människor som är fastboende på Öland idag. Beijbom hittar även ölänningar i Argentina, Fiji, Australien och Nya Zeeland, men den plats i ”Nya världen” som mest kom att förknippas med ölänningar är staden Rockford, Illinois.

I bokens avslutande kapitel för Beijbom trådarna samman till en utmärkt sammanfattning – där individernas öden sätts in i ett större sammanhang.


Systrar – De första utbildade sjuksköterskorna i Sverige

bokbild systrarAv Gudrun Nyberg

Emmy Rappe från Strömserums gods i Ålem kom till Florence Nightingale i England som sjuksköterskeelev 1866. Hon hade valts ut av Svenska Röda Korset, som då hette Föreningen för frivillig vård av sårade och sjuke i fält.

Om henne och många andra tidiga sjuksköterskor berättar medicinhistorikern, professorn, författaren och läkaren Gudrun Nyberg i sin nya bok ”Systrar”. Den handlar om sjuksköterskeyrkets historia och om de många som utövat detta yrke som pionjärer.

Författaren har ett mycket gediget forskningsarbete bakom boken, det är uppenbart. Hon har tagit fram många sjuksköterskors personliga och detaljerade historia, precis som en släktforskare. Det är en fröjd att läsa. Har du en sjuksköterska i din släkt kan du hämta mycket information här.


Kungens män – Karl XII:s drabantkår

kungens man webbAv Stefan Ingesson

I den här boken tränger Stefan Ingesson, med hjälp av ett imponerande rikt källmaterial, på djupet i arméns organisation och vardag. Det handlar om Karl XII:s egen drabantkår, arméns absoluta elit som under 1700-talets inledande decennier var en av världens mest professionaliserade och framgångsrika militära styrkor.

Med ett särskilt intresse för fältsjukvårdens källor tar författaren oss kusligt nära inpå många av militärernas liv. Inte minst i den mycket imponerande personförteckningen över samtliga drabanter som tjänstgjorde under Karl XII:s regeringstid, där vi utöver information om deras karriär får vi veta vilka sjukdomar eller skador de sökte vård för.

Boken utkom till julen 2021 och den militärhistorieintresserade har troligtvis redan upptäckt den, men även släktforskare med soldater bland förfäderna har stor glädje av denna välskrivna och faktaspäckade pärla.


Fårad mark i ny utgåva

61bc9633a4e85Av Niklas Cserhalmi

Släktforskning som utgår ifrån gårdar, fastigheter och historiska kartor är just nu i ropet. Därför kunde den nya och omarbetade upplagan av Fårad mark inte ligga bättre i tiden när den kom ut i somras.

Boken, som är skriven av Niklas Cserhalmi, kom ut första gången 1998 och handlar om gamla kartor och om hur vi hittar spåren efter våra föregångares jordbruk i landskapet. Den har nu släppts i en ny och omarbetad version, med ett ganska omfattande kapitel om digitala kartor och kartöverlägg, resurser som är mycket användbara och intressanta för släktforskare.


Sjöfarare och superkargörer

Av Lars Olof Lööf

Sjofarare och superkargorerDet är ett mastodonverk över Ostindiska Kompaniets anställda befäl som givits ut av Riksarkivet i Göteborg. Författaren och personhistorikern Lars Olof Lööf har arbetat med bokverket under ett par decenniers tid. Det här är inte en bok du läser från pärm till pärm utan en katalog över befälen som var i Ostindiska Kompaniets tjänst. Den täcker alltså långt ifrån alla anställda sjömän, trots att den omfattar nästan 600 sidor.

Arkivläsning, insamling av uppgifter om de anställda och sammanställning, det är mycket imponerande. I förordet skriver författaren att han övervägde publicering i databas eller bok. En databas hade kanske gett en större tillgänglighet, som bok är den i största laget (A4-format och väger 2,7 kilo).

Men för dig med ett stort intresse och gott om plats i bokhyllan är det här en julklapp som räcker länge.

Du hittar den i Riksarkivets webbutik


Romaner av och för släktforskare:

 

Nu levande – tredje Monikabok

Monika Nu levande nytt omslagAv Sara Lövestam

Efter många års fruktlösa försök att skaffa barn är det som att någonting från det förflutna börjar dra i Monika. Det som börjar med en låda med svårtolkat arvegods blir till en drift att ta reda på sanningen om hennes förfäder. Trots att de visar sig vara en sorglig skara av bortlämnade barn, ofrivilliga fäder och prostituerade mödrar blir släktforskningen blir så småningom en form av helande kraft.

Sara Lövestams omtalade Monikaböcker är en historia i tre delar om barnlöshet, släktforskning och meningen med livet, för att använda författarens egna ord.

Den första delen, Ljudet av fötter, utkom i april 2021 och den andra delen, Bära och brista, kom ut under hösten 2021. Under våren 2022 släpptes sista delen i bokserien, Nu levande. I den tar sig Monika an ett tvåhundra år gammalt mysterium, när jakten på rötterna leder henne till ett olöst mord bland nybyggare och renskötare i 1800-talets Arvidsjaur.

Den hyllade bokserien finns nu att köpa som prisvärda pocketböcker och du hittar dem hos de flesta bokhandlarna just nu.


Vägen dit

porss vagen dit omslag pocAv Ana Porss

En annan relativt ny romanserie med släktforskning som tema är Anna Porss serie Herravälde, som utspelar sig mellan åren 1813 och 1960 och som är baserad på författarens egen släkthistoria.

I de första två böckerna har vi fått följa två kvinnoöden på svensk mark, i vars livshistorier kärlek och tragik har gått hand i hand.

Den tredje boken, som gavs ut i slutet av 2021, handlar om Anna, som vill mer med sitt liv än att arbeta i köket på Hotel du Nord i Borås. Hon utvandrar som ensamstående kvinna till Amerika där hon till en början får anställning som hembiträde. En tjänst som kokerska i filmmogulen Samuel Goldwyns hem leder till nya spännande bekantskaper, varav några tillhörande Hollywoods absoluta grädda.

Vägen dit handlar om rotlöshet och om drömmar, men också om den kärlek alla människor är i behov av.

Bokserien finns både som e-bok, ljudbok och pocket.


I skomakarens fotspår

I skomakarens fotsparAv Torbjörn Dahlgren

Johan Karlsson växer upp under senare hälften av 1800-talet i en bondefamilj i Västmanland. Familjen drabbas hårt av nödåren 1867-1869, och Johan tvingas tidigt hjälpa till med familjens försörjning. När han nästan mister livet öppnar sig oväntat en möjlighet att lära sig skomakaryrket.

Johan känner genast stor tillfredsställelse i arbetet men dras snart in i omskakande händelser. När han träffar Sofia, en självständig ung kvinna som funnit Gud, tar livet en ny vändning, där lyckan och olyckan går hand i hand genom en omvälvande period i Sveriges historia: med järnspisen, skolreformer, folkrörelsernas framväxt, telefon, elektricitet, effektivare hjälpmedel i lantbruket och snabbare kommunikationer upplever Johan en sällan skådad samhällsförvandling.

I skomakarens fotspår är en roman om hårt vardagsslit, dramatik, kärlek, gudstro och familjerelationer, som bygger på verkliga personer, händelser och miljöer från den västmanländska landsbygden. Du hittar den hos de stora bokhandlarna på nätet.

 

Person- eller ortshistoria:

Vi for åt skogen som fåglarna

Av Anita Kärrman

Karrman webbTilda och maken Herman Kärrman var under tidigt 1900-tal kronotorpare i Stensele. De ingick de i ett statligt projekt som gick ut på att ha arbetsfolk i skogen vintertid och samtidigt ge skötsamt fattigfolk en möjlighet till utkomst och att odla upp norra Norrland.

Boken handlar både om livsvillkoren och förutsättningarna för livet borta i skogskanten, men också om källorna till kunskapen om dem.

Det som gör den här berättelsen till mer än bara en släkthistoria är författarens utblickande och att hon sätter in dem i sitt historiska sammanhang på ett sätt som blir allmängiltigt. Anita Kärrman har använt sig av en hel del andra källor än de vanligast förekommande, vilket kan vara bra tips för den som släktforskar.


Århundradets kärlekssaga i nytt ljus

vacker var han

Av Kathinka Lindhe

Deras förhållande har inte bara beskrivits som en kärlekssaga, utan som århundradets kärlekssaga. Men den slutade med ond bråd död. Och en ättlings släktforskning har, snart 150 år senare, kunnat ge en betydligt mer nyanserad bild av vad som ledde fram till det tragiska slutet.  

Släktforskaren och författaren Kathinka Linde har skrivit två böcker om det mytomspunna kärleksparet Elvira Madigan och Sixten Sparre. I den tidigare boken, Sorgeliga saker hände : Elvira Madigan, Sixten och mig utgick berättelsen från hennes anmoder Luitgard, även kallad Lycka, Adlercreutz, som var Sixten Sparres hustru.

I sin senaste bok, som gavs ut under 2021 berättar Kathinka Linde i stället om sin mytomspunne anfader, som hon tidigare beskrivit som en kallblodig mördare. Har bilden ändrats? Läs Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan så får du veta.


I en ädel dams fotspår

Clotilde omslag

Av Eva Wassén Eriksson

Clotilde von Höpken (1850-1934) var en förmögen, adlig kvinna som valde ett annat liv än det som förväntades av henne. I stället för att gifta sig skapade hon sig sin egen familj med många fosterbarn. Boken om hennes liv beskriver en tid som inte är långt borta men som många inte känner till.

Förutom om huvudpersonen Clotilde får du bland annat veta mer om Bogesunds slott, Velamsund, Göteborg, oäkta barn och fosterbarn.

Du hittar boken hos välsorterade bokhandlare och i nätbokhandlarna. Den går också att beställa direkt från författarens hemsida www.editum.se/bokbestallning och då är priset 210 kr (inkl porto).


Om ett levande vallonbruk

osterbybruk

Sällskapet Vallonättlingar släppte en bok om Österbybruk i somras. I Ett levande vallonbruk– Österby bruk förr och nu berättas om bruksägare och vallonska arbetarsläkter, slitet i smedjan, kvinnornas arbete och barnens skolgång, kyrka och rättsväsende, skrönor och musikaliska traditioner.

Boken finns i Rötterbokhandeln

 

Om laga skiftet på Gotland

Av Hans Engren

Engren.jpgLaga skiftet är en av de mer omvälvande reformerna i Sverige under historisk tid. Man brukar säga att byarna sprängdes och gårdarna fick mer sammanhållen jord. I de flesta byar var det några gårdar som fick flytta ut från bykärnan till sina nya ägor.

Det här var en process som förändrade landskapet och de gamla bysamhällena i grunden och tog flera år i anspråk, ibland flera decennier.

Hur det kunde gå till berättar Hans Engren om i sin bok Laga skifte på Gotland med en del av Levide socken som exempel. Där skedde ett laga skifte 1885–1890.

 

Mastodontverk om blåviksborna

Av Hans Egeskog och Per-Anders Lundh

blavik I boken Blåvik – Vem bodde var från 1500-talet till 1950-talet berättas med hjälp av släkttavlor, kartor och fotografier beskriver alla gårdar, torp och backstugor i Blåviks socken.

Författarna, Hans Egeskog och Per-Anders Lundh, har arbetat med det imponerande bokverket under många års tid. Framför allt berättas det om de familjer som bott på de 127 platser som presenteras på bokens hela 768 sidor.

Det går att beställa den via till exempel Bokus.

 

Intro_bild_jul.jpgFler julklappstips från Rötterbokhandeln

I Rötterbokhandeln finns numera en alldeles egen kategori med julklappstips för släktforskare och andra historieintresserade. Den 16 december är sista beställningsdag för att få hem julklapparna innan julafton. Skynda att fynda!

Gå till Rötterbokhandelns julklappstips

Annonser