IMG 8391 webbKarin Bojs lockade många besökare till FTDNA:s monter där hon presenterade sin nya bok. Foto: Maria Bratt.
Det var många kära återseenden och nya bekantskaper som gjordes under Släktforskardagarna, då släktforskare från hela landet intog Arena Skövde. 

Omkring 1500 personer hade köpt inträdesbiljett under den stora släktforskarmässans första dag. Inte riktigt så många som arrangörerna hade hoppats på, men med tanke på att pandemin envist hänger kvar var det ändå en hel del som vågade sig in bland mässhallens välkomnande montrar. 

En av dem var Johanna Lindh, dna-släktforskare som driver företaget Hittapappa.se. Hon är på mässan både av intresse och för att nätverka.

– Det är en härlig stämning, mycket folk! 

IMG 8312 webbJohanna Lindh var en av mässans första besökare. Foto: Maria Bratt

Nyheter i montrarna

Stämningen var även god i släktforskarföreningarnas montrar. 

Anna-Lena Hultman, känd i släktforskarkretsar för sitt stora kunnande inom området emigrantforskning, har haft en strid ström av besökare i EmiWebs monter.

– Det har varit full rulle hela dagen. Många är nyfikna på EmiWeb och snart är vi klara med vår senaste version av databasen, som kommer att få ett mer modernt gränssnitt och fler emigranter att söka bland. 
 

IMG 8429 anna lena hultman webbAnna-Lena Hultman. Foto: Maria Bratt. 

En nyhet bland årets utställare är Dna-teamet. De är högaktuella med en egen tv-serie, Genjägarna, som sänds i SVT i höst. Många nyfikna besökare passade på att ställa sina frågor om dna-släktforskning.

IMG 8330 webbStina Loo och Anna Edin i Dna-teamets monter. Foto: Maria Bratt.


– Det har varit mycket folk här. Lite hektiskt. Det är roligt att så många är intresserade, säger Anna Edin, släktforskare, konstnär och medlem i Dna-teamet. 

– De flesta har bra koll på  dna numera, så det har varit extra roligt, fyller Stina Loo i, även hon en av DNA-teamets medlemmar.

Olle Elm, Genealogiska Föreningen, tycker att det märks att det är betydligt färre besökare i montern än under tidigare släktforskardagar.

– Men det är lika roligt som alltid! Vi har ju haft populära släktforskarcaféer under de senaste åren och det märks att de har väckt intresse.

Över lag tycks både utställare och besökare vara nöjda med arrangemanget som helhet. Ordning och reda, god mat och hjälpsamma volontärer har utmärkt Skövde som värdstad. Lars-Olof Klaar är väldigt nöjd med hur det hela har flutit på.

Klaar webbLars-Olof Klaar. Foto: Maria Bratt.
 
– Jag tror att mycket hänger på bemötandet. Vi har varit närmare 100 funktionärer på plats och vi har haft som målsättning att snabbt vara där och hjälpa till och lösa problem om det är någonting som uppstår. Det tycker jag vi har lyckats bra med och jag har fått uppfattningen att folk är nöjda. Värmen under gårdagen var lite problematisk, men vi lyckades ställa upp några dörrar på övre plan, vilket gjorde det lite bättre.

Här är ett bildsvep från Släktforskardagarna i Skövde:

 

IMG 8259 webbViktoria Jonasson valdes till ny ordförande för Sveriges Släktforskarförbund. Foto: Maria Bratt.

IMG 8278 webbDet blev inte mycket till kö vid insläppet klockan nio tack vare det separata förköps-insläppet. Foto: Maria Bratt.IMG 8270 webbVälkomnande mottagande i mässans entré. Foto: Maria Bratt.

IMG 8375 webbStämningen var på topp i föreningsmontrarna. Här syns Hans-Göran Nilsson i Skånes Släktforskarförbunds monter.
IMG E8365 webbTed Rosvall höll flera välbesökta föredrag, signerade sina böcker och passade dessutom på att besöka Genealogiska Föreningens monter. Foto: Maria Bratt.
IMG 8265 webbMånga funktionärer bidrog till en trevlig atmosfär. Foto: Maria Bratt.

Annonser