SHF nr 1 2022 omslagÅrets första nummer av Släkthistoriskt Forum bjuder på dramatisk läsning om stadsbrändernas förödelse men också på tips på hur du kan ta dig runt de uppbrunna kyrkböckerna. Vi tittar förstås även närmare på andra källor som det ständiga brandhotet gav upphov till. 

För våra anfäder och anmödrar som levde före 1900-talet var elden ständigt närvarande. Så länge den var tämjd gav den värdefulla gåvor som värmande mat, nybakat bröd och ljus i hus och hem. Men med eldstäder, ljus och fotogenlampor ständigt flammande var eldsvådor vanliga. Särskilt förödande kunde stadsbränderna bli, när elden spred sig bland de tätt byggda husen.

I Släkthistoriskt Forum nr 1 2022 tar vi oss därför an stadsbrändernas historia och hur de påverkade våra föregångares liv. Vi tar också en titt på brandförsäkringar som spännande källa till kunskap om levnadsförhållandena på släktgården och på de alternativa källor till släktingarna som finns där kyrkboken brunnit upp.

Facit till släktbanden

dna mmDna är ett kraftfullt och mångsidigt verktyg för oss släktforskare. Vi kan använda det för lösa släktgåtor och spåra släkten i tiden före de skriftliga källorna.

I vår nya artikelserie Dna-skolan kommer dna-experten Peter Sjölund att fokusera på något som alla släktforskare har nytta av – hur man praktiskt går till väga för att kontrollera om släktforskningen är rätt.

I en annan praktisk artikel ger släktforskningsprofilen Eva Johansson 10 välbehövliga tips till oss mindre strukturerade släktforskare. Med dem kan vi enkelt skapa ordning i kaoset släktträdet.

Koll på kepsar och fastigheter i Stockholm

AM.033135.jpgHusarmössa, förslagsmodell för Kronprinsens husar­regemente m/1888. Foto: Armémuseum.Släkthistoriskt Forum bjuder som vanligt även på en samling kortare artiklar med vitt skilda ämnen av intresse för släktforskare.

Till exempel får du med hjälp av Mikael Hoffstens artikel om militära huvudbonader verktyg för att snabbt identifiera grad, truppslag och tidsperiod på de gamla porträtten av militära anfäder.

Var bodde egentligen stockholmarna i din släkt? Hur såg det ut i kvarteret där de bodde och hur ser det ut där i dag? Det är ämnet för en annan av artiklarna.

Dessutom får du hjälp med att tyda 1700-talets slängiga handstilar, de senaste nyheterna i släktforskarvärlden och tips på aktuella böcker av intresse för släktforskare.

Glömt förnya din prenumeration?

shf blad kollage green akvarellFram till den 27 februari bjuder vi på det senaste numret till dig som nytecknar eller förnyar din prenumeration.

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker.

Här förnyar du din prenumeration

Annonser