arkivpodden avsnitt 20 olofs drom om amerika del 1Foto: Find a Grave, från äreminnessidan för Olof Liljegren, Little Rock National Cemetery, Little Rock, Pulaski County, Arkansas, USA.Olof Liljegren var en av de första svenskarna att emigrera till Amerika. Till skillnad från många andra emigranter som tog sig till Nordamerika under de kommande åren reste han inte på grund av nöd, utan snarare för att söka äventyret i det nya landet.

I Riksarkivets podd Dokumenten berättar finns nu en miniserie om Olofs dröm om Amerika.

Podden baseras på brev i arkiven efter Jonas Nilsson och Olof Liljegren, Boggsjö socken i Jämtland, som förvaras på Riksarkivet i Östersund.

I breven hem till fadern i Jämtland berättar Olof om den dramatiska resan och om livet i det nya landet. Bland annat tar han värvning i nordstatsarmén och rapporterar direkt från slagfältet.

Podd från Riksarkivet

Dokumenten berättar är en del av Riksarkivets Arkivpodden där spännande historier från verkligheten rullas upp med utgångspunkt i arkiven.

Medverkande i miniserien om Olof Liljegren är Jim Hedlund och Martin Ahlström på Riksarkivet i Östersund. Du hittar den här.

Här kommer du till Arkivpodden.

Annonser