52 sajterDet är dyrt att släktforska menar många. Men med lite kreativitet och nyfikenhet kan man komma långt, även om det dammar i plånboken. I årets andra nummer av Släkthistoriskt Forum, som precis kommit till de flesta av prenumeranterna hittar du en special om vilka gratis källor på nätet som är mest populära bland släktforskare.

Köp senaste numret här!

Tema husmodern

Husmoderns dygder hyllades ofta i äldre skrifter men begreppet döljer ofta kvinnan bakom. Vem var egentligen husmodern och vad finns att berätta om henne? Den frågan utgör temat för det här numret av Släkthistoriskt Forum. I Mats Karlssons artikel Husmodern - ett modernt påfund kan vi läsa om äldre tiders husmödrar på landet, som utöver alla sina egna sysslor även skulle kunna rycka ut och göra mannens arbete om så krävdes. Den nya husmodern däremot, som växte fram som ett borgerligt ideal, hade en helt annan, mycket snävare roll.

Vingklippt påfågel

Emilies klanning Sondagsnisse 1866 nr42 14 okt stockholskallanIntressant nog speglar sig samhällsförändringarna mycket tydligt i 1800-talets mode. 1700-talets pråliga mansmode, med högklackat och byxor som smet tajt om benen (så tajt att de mest moderiktiga männen undvek att sätta sig ned på bjudningar, av rädsla för att spräcka byxorna) ersattes av en alltmer likriktad, praktisk och myndig klädsel, som i stället för rikedom skulle manifestera de nya demokratiska principerna och ett medborgerligt broderskap.

För kvinnornas del gick klädedräkten i en motsatt riktning - den så opraktiska krinolinen blev under mitten av århundradet i stort sett obligatorisk för alla kvinnor som hade råd att klä sig moderiktigt och korsetten blev allt hårdare snörd mot 1800-talets slut. Spetsar, tyll, volanger och de nya klara syntetiska färgerna gjorde borgarhustrun till en vingklippt påfågel intill sin myndige make.

Om det och mycket mer kan du läsa i Släkthistoriskt Forum nr 2 2016.

Inte prenumerant?

Självklart vill du också läsa Släkthistoriskt Forum - tidningen med nyheter, inspiration och kunskap till dig älskar släktforskning.

Sedan 1982 har tidningen givits ut av Sveriges Släktforskarförbund. Den utkommer med fem nummer per år och en prenumeration kostar blygsamma 250 kronor.

Börja prenumerera i dag

SHF nr 2 2016 omsl webb

Annonser