Artiklar

Historia

Dråpet på Anders Gustav Persson från Askmanstorp

Författare: Siv Johansson, Sköllersta
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2003, sid. 189-198
Det är mitt i högsommaren 1870, en man kommer vandrande på vägen mot Askersund. Detta är upptakten till flera brutala överfall som senare rubriceras som två våldtäktsförsök och ett dråp.

Tavlor, initialer och gravhällar

Författare: Lars Nylander, Bromma
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2003, sid. 211-220
I kyrkorna finns ofta inventarier som ruvar på personhistoriska upplysningar. Det kan vara gamla epitafier över präster eller ljuskronor och oblatskålar.

Släkt och hävd vid officerstillsättning

Författare: Lars Otto Berg
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1971:1, sid. 216-224
Underrubriken för artikeln är Några notiser och reflexioner om ett karolinskt regement som släktföretag. Regementet ifråga är Jämtlands dragonregemente, uppsatt år 1670. Officerarna tillhör ätterna de Charlière, Stråle af Sjöared, Planting-Bergloo, Ulfsparre af Broxvik, Hård af Segerstad samt Reuter eller Rytter.

Svenska arméofficerare i blått

Författare: Per Iko, Hägernäs
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -04, sid. 185-200
Ett antal svenska arméofficerare lämnade sina trygga tjänster i Sverige i början av 1860-talet för att ta värvning och delta i det amerikanska inbördeskriget. Här får vi känna dem närmare.

Elisabet Larsdotter i Harmånger

Författare: Lars Nylander
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -06 sid. 9-24
Om flertalet kvinnor som levde i 1600-talets Sverige vet vi inte mycket. Men prästdottern Elisabet Larsdotter kan vi komma mycket nära. Anledningen: Hon hade fött barn i lönndom.

Den rätta platsen för Linköpings blodbad

Författare: Dag M. Hermfelt
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -06 sid. 63-98
Den 20 mars år 1600 avrättades fyra riksråd och en hög officer i Linköpings blodbad. Men var i staden avrättningarna skedde är omdiskuterat. Här framläggs nya rön - som kanske slutgiltigt löser gåtan.

Annonser