Artiklar

Kunglig släkthistoria

Carl XVI Gustafs härstamning från kungliga huset Vasa

Författare: Magnus Olsson, Lund
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -98
Sveriges kung, Carl XVI Gustaf, härstammar inte mindre än nittioen gånger från kung Gustav I (Gustav Vasa). Men det är långt från rekordet, som innehas av en grek!

Agda Persdotter, hennes släkt och Erik XIV:s dotter Lucretia. En källkritisk studie

Författare: Hans Gillingstam
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001 nr 2-3, sid. 156
Erik XIV och hans älskarinna Agda Persdotter brukar anses ha haft tre barn: Virginia, Constantia och Lucretia. Men på en gammal släkttavla omtalas endast de två första, vilket har fått den framstående släktforskaren Hans Gillingstam att närmare granska källorna som ligger till grund för de uppgifter vi har om Agda Persdotter och de tre barnen. Av artikeln framgår också att den gängse uppgiften om Agda Persdotters ursprung, att hon var dotter till rådmannen i Stockholm Per Klemetsson i S:t Nicolai port, återgår på en uppgift av den ovederhäftige C. L. von Schantz (1681-1734) och inte har kunnat verifieras i några mer samtida källor.

Fredrik I:s härstamning och släkt

Författare: Karl Löfström
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1961, sid. 238-245
Arikeln inleds med att Fredrik I, som åren 1720-51 var svensk konung, har ju gudnås inte något vidare ansett namn i vår kungalängd, men detta hindrar naturligtvis icke, att han ur genealogisk synpunkt företer åtskilliga intressanta aspekter. Artikeln innehåller ingen verklig antavla utan ger genealogiska notiser och visar släktförhållandena genom fyra grafiska släkttavlor.

Annonser