Artiklar

Medicinalhistoria

När döden slog till i Göinge

Författare: Mats Pettersson
Artikeln ingår i: Västra Göinge Hembygdsförenings Skriftserie
Artikeln beskriver spanska sjukans framfart under andra halvåret 1918. Med början i augusti månad avrapporterar tidningen Norra Skåne dagligen sjukdomens härjningar och i början av oktober utfärdade länsstryrelsen i Kristianstads län förbud för teater- och biografföreställningar, offentliga föredrag, andaktsövningar och andra möten, den allmänna gudstjänsten dock undantagen. Under december månad 1918 dog sammanlagt 12 personer i Verums socken där den sammanlagda befolkningen var ca 1300 personer.

När pesten kom till Mariefred

Författare: Sölve Bengtsson, Mariefred
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -99, sid. 309
Pesten härjade sista gången i Sverige 1710-11. Den nådde Mariefred från Stockholm och kom att skörda åtskilliga offer i den lilla staden. Skolmästare Collander förlorade sex barn.

Dödsorsaker i Arbrå 1910

Författare: Jan Erik Hallström, Sundbyberg
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2002, sid. 313
Farfars far skulle ha dött en dramatisk död, och dessutom på samma dag som sin egen far. Det var omständigheter som lockade till denna undersökning om dödsorsakerna i Arbrå 1910.

Spanska sjukan i Vikmanshyttan

Författare: Thord Holst, Vikmanshyttan
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2002, sid. 329
För bara drygt 80 år sedan drabbades Sverige av en smittosam sjukdom som på kort tid tog närmare 40.000 liv. Om spanska sjukans härjningar i Vikmanshyttan handlar denna artikel.

Doktor Christofer Carlanders sjukjournaler

Författare: Gudrun Nyberg
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -07 sid. 9-18
Från 1793 till 1814 förde läkaren Christofer Carlander noggranna journaler över sina patienter i Göteborg. Ett unikt källmaterial som inte bara berättar om sjukdomar och död utan också om liv och leverne.

Annonser