gravstensinventera LysvikFörsommaren är en bra tid för gravstensinventering. Bild: Värmländska Lysviks vackra kyrkogård. Foto: Maria Bratt.
Passa på och njut av blomster och spirande grönska på våra vackra kyrkogårdar – samtidigt som du gör en insats för att bevara minnet av gravstenarna som finns där just nu. Här kan du läsa mer om varför det är så viktigt att dokumentera dem, innan det är för sent.

I Rötters populära databas Gravstensinventeringen dokumenteras och registreras i snitt omkring 2000 gravstenar i månaden. Tack vare hängivna gravstensinventerares flit finns nu över en halv miljon gravstenar att ta del av i databasen.

Men varför är det så viktigt att databasen utgår från just gravstenen? Svaret hittar du här. 

Försvinner snabbare än vi tror

krossade gravstenarDe stenar som inte övertas av gravrättsinnehavaren efter att gravrätten löpt ut återanvänds eller blir till stenkross. Foto: Pege Johansson/Släkthistoriskt forum nr 5 2012.
Tro det eller ej, gravstenarna är faktiskt mer förgängliga än den dokumentation som berättar om vilka som begravts på kyrkogården är. 

Långt ifrån alla är medvetna om att gravstenar kan plockas bort redan efter 25 år, då den grundläggande gravrätten gått ut. De som får stå kvar längre hotas av bland annat luftföroreningar som fräter på stenarna och gör att text och utsmyckningar med tiden försvinner. 

Redan på 1970-talet startades därför Gravstensinventeringen, med tanken att även framtida generationer ska få chansen att se släktens gravstenar. Målet är att databasen ska täcka alla Sveriges begravningsplatser och vara sökbar och lättillgänglig. 

Vilka gravstenar registreras?

begravda i sverige 2 dvd usbDatabasen Begravda i Sverige utgår inte från de gravstenar som finns på kyrkogården idag, utan från begravda personer. I Gravstensinventeringen ligger därför fokus på själva gravstenen, som med foto och text ska vara grundligt dokumenterad. Förutsättningen för att en grav ska kunna registreras i databasen är att det finns en gravsten, ett kors eller motsvarande som posten kan utgå ifrån.

Gravsatta i minneslundar eller i gravar som återtagits registreras genom ett annat projekt, Begravda i Sverige. I arbetet med att ta fram databasen med samma namn, (den senaste versionen Begravda i Sverige 2) samarbetar Sveriges Släktforskarförbund med Sveriges kyrkogårdsförvaltningar. 

En hel del gravdatabaser finns också på nätet. I den här artikeln hittar du några länkar till dessa. (länk)

Inventera du med!

Att gravstensinventera är ett trevligt sätt att göra en viktig insats för att bevara delar av vår historia.

I videon nedan får du veta mer om hur gravstensinventering går till. I den här artikeln kan du läsa om hur du söker fram släktens gravstenar i databasen (länk).

Youtube slaktforskning

På Sveriges Släktforskarförbunds YouTube-kanal finns en video om hur gravstensinventering går till. Klicka på bilden för att komma till den.

Här kan du läsa mer om hur du gravstensinventerar

Sök i Gravstensinventeringen

Annonser