simander portratt rotterbloggen
Efter över 7000 inlägg i Rötters Anbytarforum och drygt trettio år som aktiv i flera släktforskarföreningar är det säkert en hel del av er som redan känner igen vår alldeles nya Rötterbloggare. Lär känna Stefan Simander, som bland annat blivit intervjuad i TV om ödesdagen då släktforskningen ställdes på ända.

Stefan Simander föddes på Veda hästgård i Vallentuna år 1958. Från den trakten kom mamma Marianne, morfaderns bonde- och mjölnarsläkt och även mormoderns bonde- och torparsläkt. Pappa Torstens släktbakgrund är från Gotland.

Efter ett år som utbytesstudent hos danskättade familjen Hanson i lilla nybyggarorten Garfield, Washington State i USA började han jobba som lärarvikarie på högstadieskolor i Uppsala. Sedan följde fyra års SO-ämneslärarstudier i samma stad. Efter det blev det trettio år som lärare i Östervåla, nordväst om Uppsala.

Forskade på fel släkt i 27 år

Det var under sent 1980-tal som intresset för släktforskning vaknade. Sedan dess har Stefan Simander släktforskat och varit föreningsaktiv. Bland annat som studiecirkelledare i släktforskning och handstilstydning. Därtill har han skrivit över 7000 inlägg i Anbytarforum och bidragit med artiklar i bland annat Släktforskarnas Årsbok.

Men efter nästan trettio års släktforskande kom en kalldusch.

– Jag publicerade en artikel om släkten Simander från Fårö, som jag trodde att min farfar tillhörde, i Svenska Släktkalendern. Efter dna-test visade det sig, helt chockerande, vara fel! Det tog nästan två år och flera dna-test att finna rätt farfar, berättar Stefan Simander.

I själva verket tillhörde farfadern släkten Siggelin med anor till största delen från södra delen av Gotland. Pappa Torsten hade ovetandes flera halvsyskon som fortfarande levde. Stefan Simander intervjuades om sin pappas minst sagt trassliga släktförhållanden i tv-programmet Malou efter tio.

Du som inte redan har sett det kan se det här: Stefan släktforskade i tusentals timmar i 27 år - Malou Efter tio (TV4) (youtube.com)

Sedan 2015 har han inte bara dna-testat sig själv, utan även många nära och kära och fjära. Totalt över 150 personer. 

Mycket kvar att gräva i

Så vad finns då kvar att utreda för en hängiven släktforskare som varit igång ett bra tag och knäckt en nästan overklig släktgåta?

– Jag har ett barn med högadliga och kungliga Vasaanor, samt småländska, västkustska och blekingska anor. Ett barn med rötter i Dalarna, Blekinge, Närke, och hovjuvelerarsläkten Cletcher från Holland och England. Tre barn vars anor kom från Gästrikland, norra Uppland och Hälsingland. Många anor att forska på!

Sedan 2015 är jag tillsammans med Katinka Henriet i Järlåsa med holländska anor på faderns sida. Morfar var en Embring med ursprung i Småland och mormor en Lindahl från LUNA-företaget i Alingsås. Så finns även en stor gåta som återstår att lösa: Vilka var min mormors farfar Johan Ulrik Bergströms anonyma föräldrar? Där saknas ännu 1/16 av mina anor, trots intensivt sökande.

Hur det går med allt detta kanske vi får veta mer om i kommande inlägg. Vi önskar Stefan varmt välkommen som bloggare här på Rötter.

Första blogginlägget om komplicerade familjeförhållanden

Vill du veta ännu mer om Stefan och hans släktforskning kan besöka hans hemsida här.

Här kan du läsa hans första blogginlägg, om ett oväntat släktöde som han stött på i forskningen: 

Rötterbloggen. "Gift med sin adoptivson"

Annonser