Omslag och ett uppslag u bakgrund NY2
Att resa var förr både tidsödande, bökigt och osäkert. Men tro inte att dina föregångare lät bli. För dig som vill följa dina släktingar på deras skumpiga, sliriga, bolmande, tuffande och ibland äventyrliga resor finns faktiskt en hel del att hämta i arkiven.  

XLM.18714 fixMedfaren resväska. Foto: Länsmuseet Gävleborg.Årets första nummer av Släkthistoriskt Forum bjuder på läsning om äventyrliga utlandsresor och om källorna som berättar om mer vardagliga resor, som de flesta av våra anfäder och anmödrar någon gång gav sig av på.

I temat På resande fot berättar vi också mer om passjournaler, gästgiveri- och skjutsdagböcker och andra fantastiskt spännande källor som bara väntar på att upptäckas av fler! 

gastgivardagbok ADEn gästgiveridagbok för Hede gästgivargård, uppslaget är från april 1852. Foto: Arkiv Digital.

Dna-skola om mtDNA 

I Dna-skolan går Christina Sagersten igenom de tre varianter av dna-test som du kan göra i släktforskningssyfte. I förra numret tog vi upp autosomalt dna och i den här andra delen tittar vi närmare på mitokondrie-dna, förkortat mtDNA. I nästa nummer får du lära dig mer om Y-dna.

Hur var livet förr i Sveriges numera näst största stad och varför är det så lätt att tappa bort släktingarna i det efterlämnade källmaterialet? Vi frågar Mikael Hoffsten, en av författarna till den nya boken Släktforska i Göteborg, som bjuder på fem tips på var du kan hitta borttappad göteborgssläkt i källorna.uppslag dna skolan och goteborg

"Idioter", värnpliktiga och skräddare

För inte länge sedan var det näst intill tabu att prata om mental ohälsa och funktionsvariationer. I våra öron låter också äldre tiders namn på psykiska diagnoser ofta nedsättande. I artikeln Så lyckas du tyda prästens ord om sköra släktingar guidar Eva Johansson bland begreppen som användes förr om de som sågs som psykiskt avvikande.

SKM C360i23101715381Gjorde någon av dina anfäder lumpen kring mitten av 1900-talet finns han alldeles säkert att hitta bland Krigsarkivets stamkort. Mikael Hoffsten bjuder i det här numret på en grundlig genomgång av de många intressanta upplysningar de kan ge oss.

Kom skräddaryrket med status och bra betalt? Svaret är att det berodde helt och hållet på. I Yrkesskolan berättar vi mer om skräddaryrket och gör ett försök att reda ut skräddarnas olika titlar. 

mattband fri

Mer om magasinet

shf 5 nummer webbI Släkthistoriskt Forum får du som släktforskar nyheter, historiska tillbakablickar och konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier.

Magasinet ges ut av Sveriges Släktforskarförbund sedan 1982 och utkommer med fem välfyllda nummer om året. 

En helårsprenumeration kostar 349 kr. Du kan även prenumerera digitalt och på olika paket.

Läs mer och börja prenumerera

Annonser