Freja Lantto Heldebro webbFreja Lantto Heldebro är ny programledare för radioprogrammet Släktband. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio.
I måndags var det sändningsstart för en helt ny säsong av Släktband i Sveriges Radio P1. Denna gång är det med en ny programledare vid rodret. Här får du bekanta dig med henne.

Det populära radioprogrammet Släktband har inte bara dragit igång en ny säsong, det har även fått en ny programledare, Freja Lantto Heldebro.

I säsongens första Släktband får vi ta del av berättelsen om den olycksalige 1600-talsprästen Anders Balck, som led av "huvudsvaghet" och ställde till med problem för så väl sin församling och sin egna familj. Freja Lantto Heldebro ser fram emot att lyfta fram fler historier under säsongens gång.

– Jag tycker som mest om när jag får berätta om människors vardag, levnadsöden och, självklart, historia. Jag hoppas att de historier jag valt ut ska beröra och väcka till eftertanke, hur våra förfäder levde och hade det, säger hon. 

Axlar en tung mantel 

I nära 20 har det varit duon Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström som presenterat oräknerliga släkthistorier, besökt arkiv och bjudit på fördjupning i programmet, till många släktforskares glädje. 

Det är med andra ord ett anrikt program Freja Lantto Heldebro tar över, i dubbel bemärkelse.

– Det är alltid nervöst att ändra på ett redan bra format med inbitna lyssnare, men vi hoppas att det ska uppskattas och att vi även kan locka fler till lyssning. Mest känns det pirrigt och samtidigt fantastiskt kul. Vi fick i uppdrag att förändra formatet en aning, därav den nya starten med en scen. 

Tidigare i år passade Gunilla Nordlund på att tacka för sig här på Rötter: Sista säsongen för populär programledarduo (rotter.se). Numera leder Nordlund det populära programmet Familjehemligheten, där släkthistorier också tar plats. 

Rötter i norra Sverige och Finland

Freja Lantto Heldebro är uppvuxen i Robertsfors, en bruksort norr om Umeå, och med sina rötter i Tornedalen, Malmfälten och norra Finland. Utöver att leda släktband arbetar hon som reporter och programledare på P4 Västerbotten.

För henne har släktens historier haft stor betydelse för förståelsen om vem hon själv är.

– Vissa saker går delvis i arv, en kultur, en mentalitet… Självfallet finns det flera komponenter som påverkar vem du blir och är. Vart du kommer ifrån är en del. Min släkt kommer från de norra delarna av Sverige och Finland. Ett område där människor tvingats hitta en slags inre styrka och ett inre lugn när staten och samhället sviker. Man får ett egensinne, en slags kärvhet och en hårdare hud och det går ofta i arv. För att förstå dom här delarna av mig själv så har min släkts historia hjälpt mig mycket.

Behövs mer släktberättelser från Tornedalen?

– Definitivt. Från hela norra Sverige behövs mer släktberättelser. Det har hänt otroligt mycket i den här delen av landet genom århundradena och det lyfts alldeles för lite. Vi måste få veta och förstå hur människor som levde i norr har haft det för att förstå hur människor idag är påverkade av det.

Programmet får ny utformning

Med nystarten av Släktband får programmet delvis en ny utformning. Med sig i studion kommer Freja Lantto Heldebro att ha Anna Maria Erling, journalist och redaktör med en bakgrund på bland annat tidskrifterna Populär Historia och Släkthistoria.

Det första avsnittet sändes klockan 10.35 måndagen den 4 december 2023. Programmet kommer även att finnas tillgängligt på SR Play.

Här kan du lyssna på det första avsnittet av nya Släktband