slaktband srGunilla Nordlund och ­Elisabeth Renström. Foto: Sveriges Radio
Efter 18 år har det blivit dags för den ena halvan av programledarduon bakom Släktband att tacka för sig. I vilken form det populära radioprogrammet kommer tillbaka återstår ännu att se.

Igår sändes det sista avsnittet i den här vinterns säsong av Släktband i Sveriges Radio P1. Det är också det sista Släktbandsavsnittet i programmets nuvarande form.

– Det här var det sista Släktbandet som jag och Elisabeth Renström gjort tillsammans. Elisabeth går i pension och jag fortsätter med systerprogrammet Familjehemligheten i P1, berättar Gunilla Nordlund för Rötter.

Totalt har det blivit 18 år, 21 säsonger och sammanlagt över 200 program för programledarduon och Gunilla Nordlund berättar att en strid ström av uppskattande lyssnarbrev har kommit in under dagen.

Bland annat har hon fått höra att programmets fokus på det enskilda, den lilla människan, har uppskattats, då den inblicken annars inte är så vanlig i historieprogram.

Kommer tillbaka i någon form

Men förhoppningsvis kommer det populära radioprogrammet att återkomma redan till hösten.  

– Ja, det kommer så småningom att jobbas för en fortsättning. Men i nuläget vet vi inte i vilken form Släktband kommer att fortsätta, säger Gunilla Nordlund.

Hon och Elisabeth vill passa på att tacka för alla släkthistorier skickats in till programmet.

– Det har varit otroligt roligt, inspirerande och inte minst lärorikt att få jobba med Släktband. Vi har genom åren fått det stora förtroendet att förvalta släktforskares berättelser som de ofta har lagt ner åratal av arbete på att ta fram. Sen har vi ägnat mycket tankemöda på att hitta och besöka arkiv för att inspirera lyssnare att själva gå dit. Det har också varit en glädje i att få möta historiker och andra kunniga forskare som har gett en förståelse för de villkor och utmaningar som våra huvudpersoner i berättelserna hade. Det har helt enkelt varit en ynnest att få jobba med Släktband.

Alla program som sänts från starten 2004 finns att lyssna till på Sveriges Radios hemsida eller i appen Sveriges Radio Play.

Snart dags för ny säsong av Familjehemligheten

Gunilla Nordlund får vi dessutom snart höra mer av. Hon leder numera även programmet Familjehemligheten, där släkthistorier också tar plats.

Den nya säsongen av programmet kommer att börja sändas redan i mitten av april. I den får vi, precis som i tidigare säsonger, höra om människor vars liv förändrats i grunden av en avslöjad familjehemlighet.

Har du själv en berättelse som du skulle vilja dela med dig av i Familjehemligheten? Kontakta Gunilla Nordlund på familjehemligheten@sverigesradio.se så kanske din historia kan bli ett program i serien.