Youtube slaktforskning
På Sveriges Släktforskarförbunds YouTube-kanal finns en video om hur gravstensinventering går till. Klicka på bilden för att komma till den.
En magisk gräns har passerats i Gravstensinventeringen. Numera hittar du över en halv miljon gravstenar och drygt en miljon begravda i databasen här på Rötter. Vi vill passa på att ge alla gravstensinventerare runt om i landet en stor eloge för sin insats. Vi ger också några söktips till dig som är på jakt efter släktens gravstenar.

Efter drygt 40 år av insatser från gravstensinventerare runt om i landet har nu antalet gravstenar i Gravstensinventeringen, en av Rötters stora databaser, passerat en halv miljon.

I snitt dokumenteras och registreras numera omkring 2000 gravstenar i månaden. Visst är det fantastiskt att så många väljer att göra en viktig insats för att bevara en del av vår historia för framtida generationer!

I videon ovan får du veta mer om hur gravstensinventering går till. Nedan kan du läsa mer om varför gravstensinventering är så viktigt, och få tips på hur du söker fram släktens gravar i databasen.

Försvinner snabbare än vi tror

Långt ifrån alla är medvetna om hur förgängliga gravstenar egentligen är. Många plockas bort redan efter 25 år, då den grundläggande gravrätten gått ut. Ett annat hot är luftföroreningar som fräter på stenarna och gör att text och utsmyckningar med tiden försvinner. 

Tanken med Gravstensinventeringen är att fokus ska ligga på själva gravstenen, som med foto och text ska vara grundligt dokumenterad. Databasen ska täcka alla Sveriges begravningsplatser och vara sökbar och lättillgänglig. Så att även framtida generationer ska få chansen att se släktens gravstenar.

Så söker du upp släktens gravstenar

inventera1.jpgSå här ser det ut i Gravstensinventeringen. Nedan hittar du tips på hur du söker fram din släkts stenar.
Nyligen gjordes en genomgång av Gravstensinventeringens sökdatabas med syftet att göra det enklare att både registrera och söka fram gravstenar. Men några saker kan vara bra att tänka på. Här är några grundläggande söktips:

  1. Hitta begravningsplatsen
    Vet du exakt vilken begravningsplats du ska leta på är det förstås enkelt. Om du inte är helt säker på var din släkting har sin gravsten kan du söka via län och kommun och sedan bläddra bland de olika begravningsplatserna som dyker upp i rullisten. Om du vill söka i flera län och/eller kommuner lämnar du bara de fälten tomma.

  2. Namn på den begravda
    Här är det som vanligt ”less is more” som gäller. Är du osäker på hur namnet stavades kan du söka på förnamn och efternamn för sig och leta dig fram bland träffarna. Är du säker på stavningen kan du även pröva att fylla i fler fält.

  3. Född och död, datum
    Datumformatet är i formen ”ÅÅÅÅ-mm-dd” (år månad dag). Har du inte ett komplett datum går det bra att söka på endast ÅÅÅÅ eller ÅÅÅÅ-mm också.

Sök gravsten i Gravstensinventeringen

Inventera du med!

Att gravstensinventera är inte bara en viktig insats för att bevara delar av vår historia. Många uppskattar också att ensamma, eller med sällskap av andra inventerare, få en bra anledning att besöka och närmare bekanta sig med en vacker kyrkogård.

Börja med att kontrollera så att ”din” kyrkogård inte redan är inventerad. Om du vill ta ansvar för inventeringen av en hel kyrkogård kan du boka den genom att skicka ett meddelande till administratören för Gravstensinventeringen: gravstenar@rotter.se. Om du vill inventera enstaka gravstenar behövs ingen bokning.

Här kan du läsa mer om hur du gravstensinventerar

Annonser