familia
Nu ersätts den gamla trotjänaren INDIKO av ett mer användarvänligt verktyg för släktforskning. Här kan du följa släkt från bland annat Sveriges nordliga delar från 1600-talet och framåt.

Familia, ett helt nytt verktyg för släktforskning som utvecklats hos Demografiska databasen (DDB) på Umeå universitet har nu gjorts tillgängligt för allmänheten. Familia ersätter sökverktyget INDIKO som har varit en uppskattad sökdatabas bland släktforskare. 

120659Okänd familj förevigade i Matfors, väster om Sundsvall någon gång på 1870-talet. Porträttfynd #120659.Under de 19 år som INDIKO har funnits är det i första hand släktforskare som har nyttjat den, men databasen har även använts för akademisk utbildning och forskning. Familia täcker, likt föregångaren, geografiska områden runt Linköping, Sundsvall, delar av Jämtland, Norr- och Västerbotten. 

Det rör sig om totalt nästan 1,5 miljoner individer och deras familjer som kan följas under nära 300 år, i vissa fall från 1600-talet fram till en bit in på 1900-talet.

Leder in i världsunika befolkningsdatabaser

I Familia, som är betydligt mer användarvänligt än INDIKO, kommer du direkt till sökmöjligheterna, utan att behöva ladda ned något program. Det är helt fritt från kostnader och användarna har möjlighet att söka och bläddra i källmaterialet utan att behöva registrera sig. 

I sökverktyget får du fram detaljerad information ur forskningsdatabaserna POPLINK och POPUM. De hör till några av världens mest informationstäta demografiska databaser och bygger på de utvalda församlingarnas kyrkobokföring.

I dem hittar du bland annat noteringar om födelse, dop, giftermål, familjebildning, migration, yrke, boende, och dödsfall. Det är dessutom möjligt att följa individer och familjer över tid, rum och generationer. 

Gå direkt till databasen

Annonser