kollage rötterPorträttfynd, Gravstensinventeringen och databasen Avrättade är bara några av alla saker du hittar på Rötter.

Här på Rötter kan du ta del av de senaste nyheterna inom släktforskningsvärlden, bläddra bland gamla porträttfotografier, söka bland nästan en halv miljon dokumenterade gravstenar, ställa din fråga om släktforskning och söka kunskap om släkten i en rad databaser. Vilken av alla resurser är din favorit?

Visste du att en del av databaserna här på Rötter har nästan trettio år på nacken? Några av dem har stadigt vuxit och med tiden blivit ovärderliga skatter för släktforskare. Andra har hamnat lite i skymundan, i vissa fall kanske med rätta. Längst ned i artikeln länkar vi vidare till trådar på Facebook och i Anbytarforum där alla ges möjligheten att slå ett slag för sina favoriter bland resurserna. 

Nättidningen Rötter startades 1996 med syftet att nå både nybörjare och mer erfarna släktforskare och sprida kunskap, förmedla kontakter inom släktforskarrörelsen och att lyfta viktiga frågor genom att skapa debatt. Sedan dess har drivna och påhittiga släktforskare utökat webbplatsen med nyttiga artiklar, diskussionsforum och – inte minst – databaser. Här är några av dem:

230502.jpgKarl XV på porträtt nummer #232548 i Porträttfynd.

Porträttfynd

Sveriges Släktforskarförbunds databas Porträttfynd är pionjären när det kommer till webbaserade porträttarkiv. Inskannade kopior av visitkorts- och kabinettsfotografier har samlats här ända sedan 2002, och i skrivande stund finns drygt 250 000 porträttbilder i databasen.

Tanken med porträttdatabasen är både att anonyma personer på de gamla porträtten ska kunna identifieras och att bevara porträtten digitalt. 

Det är faktiskt möjligt då bilderna var ofta framställdes i många exemplar och därför kan förekomma i flera gamla släktalbum. Vanligtvis köptes bilderna i en hel rad exemplar som delades ut som minnen till släkt och vänner och katalogiseringen i Porträttfynd hjälper dig att hitta fotografier tagna av samma fotograf i en enskild bygd.

Vad hittar du i mormors mors lilla hemort? Här söker du i katalogen.

Gravstensinventeringen 

Gravstenar och andra gravprydnader är ett viktigt kulturarv, särskilt för släktforskare. I databasen Gravstensinventeringen dokumenteras därför löpande gravstenar, med fotografier på själva gravstenen som utgångspunkt. I skrivande stund kan du hitta nära en halv miljon gravstenar med dtygt en miljon omnämnda personer i den sökbara databasen.

Det är volontärer som runt om i hela landet utför det viktiga arbetet med att dokumentera och registrera gravstenarna. Projektet startades upp redan 1979 av föreningen Genealogisk Ungdom och har sedan förbundet grundades drivits i dess regi.

gravstensinventeringenGravstensinventeringen innehåller nära en halv miljon dokumenterade gravstenar.

Anbytarforum

Samarbete har alltid gynnat släktforskare och redan 1998 startades Anbytarforum som en del av webbplatsen Rötter. Det var det första och under lång tid det enda stora internetforumet om släktforskning. I dag är det en unik resurs som har många fördelar bortom de uppenbara.

I Anbytarforum finns nästan 40 000 registrerade användare och drygt en och en halv miljon inlägg. Här kan du dyka in i intressanta trådar, göra efterlysningar och ställa frågor. Varje dag startas nya diskussioner där släktforskare hjälper varandra med frågor och problem som dykt upp i forskningen.

DNA-Rötter 

Hur går ett dna-test i släktforskningssyfte till? Vilket företag ska jag välja? Intresset för dna-släktforskning växer snabbt i stora delar av världen, inte minst här i Sverige där hundratusentals har upptäckt möjligheterna som dna ger för att söka sin släkt. 

DNA-Rötter finns grundläggande information om hur du kommer igång med din egen dna-släktforskning. 

dna rötterI DNA-Rötter har vi samlat information för dig som är nyfiken på dna-släktforskning. Klicka på bilden för att gå till DNA-Rötter.

produktsokProdukt-Sök 

Här hittar du föreningarnas egna resurser för släktforskare. Det kan vara allt ifrån födda-vigda-döda för en ort, bouppteckningsregister till klipparkiv, folklivsuppteckningar, fotosamlingar och kyrkogårdshandlingar. Databaser som givits ut på skiva, usb eller som finns publicerade online. Vissa av dem delar föreningarna med sig av gratis, andra är resurser som kan köpas eller som ingår i föreningens medlemsavgift.

Produkt-sök är ett referensbibliotek med länkar till respektive produkt. Tanken är att det ska bli lättare att hitta till de lokala resurser och potentiella guldgruvor föreningarna har i sina samlingar.
 

Slumrande databaser

Tillfällighets-fynd är en interaktiv databas över personer som av en tillfällighet återfunnits på platser där de annars är svåra att spåra. Någon kanske dog under en arbetsvandring, andra kanske stannade och etablerade sig på en oväntad plats.

Databasen har fört en tynande tillvaro under de senaste åren, men om fler får upp ögonen för den och fyller på med intressanta tillfällighetsfynd, desto mer användbar blir den. Eller?

Andra äldre databaser som har hamnat lite i skymundan på senare år är Samefynd, Avrättade, Litteratur, Socken-Sök, Rötterarkivet, Barnhus-Sök, Årsboks-Sök, Släkt-Sök och PersonnamnForskarkatalogen är ett kontaktregister över släktforskare och deras forskningsområden.

Föreläsarbanken fungerar som en kontaktförmedling mellan föreläsare inom släktforskningsområdet och den som vill boka en föreläsning. Rötters kalendarium är en populär resurs för den som vill hitta evenemang och aktiviteter anordnade av släktforskarföreningar. 

Har du någon personlig favorit bland Rötters mindre databaser? Är det någon du tycker har spelat ut sin roll? Diskutera gärna saken så att vi får veta vad vi ska satsa på framöver. Här kommer du till en tråd om Rötters utveckling i Anbytarforum. Här kan du diskutera i artikelns kommentarsfält på Facebook.

Annonser