datorskärm NADHur ska vi i framtiden kunna hitta till arkivens skatter utan en fungerande webb-katalog? Den frågan ställer sig ett antal debattörer i Svenska Dagbladet i dag.
Sveriges Släktforskarförbunds ordförande är en av tolv arkivarier, historiker och släktforskare som i dag går ut på Svenska Dagbladets debattsida med sin oro över hur framtidens forskning kan komma att se ut utan NAD. Riksarkivets gigantiska databas som har stått utan organiserad utveckling de senaste sju åren och som, om inte resurser skjuts till snart, riskerar nedläggning.

viktoria olle webbViktoria Jonasson, ordförande för Sveriges Släktforskarförbund, är en av de som undertecknat debattartikeln. Foto: Olle Söderström."Tänk dig ett bibliotek utan en sökbar biblioteks­katalog på nätet. Du måste själv gå till biblioteket för att fråga personalen på plats om den unika bok som du söker. En ganska märklig tanke i dagens digitaliserade samhälle. Detta är tyvärr vad som riskerar att hända arkiven och arkiv­institutionerna i Sverige."

Så börjar debattartikeln, publicerad i Svenska Dagbladet 1 maj i år. Bakgrunden är det nedläggningshot som just nu vilar över den nationella arkiv­databasen (NAD), efter att den under många år inte har fått det underhåll och utveckling som behövs för att den ska kunna leva vidare. 

Enligt debattörerna har det snart gått så långt att det snart är för sent att rädda databasen. Frågan är hur forskningen och inte minst släktforskningen kommer att påverkas av detta. 

Läs debattartikeln i Svenska Dagbladet här

Bakgrund och fakta om NAD

Nationella arkiv­databasen (NAD) är namnet på Riksarkivets gigantiska katalog över arkiven i vårt land. I den finns mycket mer förtecknat än de arkiv som hittas i Riksarkivets olika institutioner. Här finns även hänvisningar till lokala arkiv, som kommunarkiv, företagsarkiv, föreningsarkiv och många andra, större och mindre arkiv från vitt skilda aktörer.

NAD finns tillgänglig direkt på nätet och för många, inte minst släktforskare är databasen det första steget för att hitta information om arkiv och arkiv­institutioner. 

NAD byggdes av, och drivs fortfarande, av Riksarkivet. Men trots att NAD är en välanvänd resurs både nationellt och internationellt genom hoplänkningen med Archives Portal Europe, har Riksarkivet inte något formellt uppdrag att driva plattformen. Med anledning av det har Riksarkivet, som under de senaste åren har befunnit sig i ett ansträngt ekonomiskt läge, inte lagt de resurser som behövts på utvecklingen av databasen. 

Annonser