utmarkelser forbundet webbJohn Hedvall, 92, nestor i Alingsås Släktforskarförening, fick nyligen ta emot Släktforskarförbundets Förtjänsttecken i silver.
Har er förening en klippa som förtjänar att bli uppmärksammad? Ta chansen att hylla dina släktforskningshjältar genom att nominera till förbundets utmärkelser.

Nu är det hög tid att nominera kandidater till Sveriges Släktforskarförbunds utmärkelser. Prata ihop er i föreningen om vem ni tycker har gjort sig förtjänt ar respektive utmärkelse. Den 31 mars är sista datum för nominering.

Glöm inte era lokala hjältar och eldsjälar

Sedan 2022 kan Förtjänsttecken i silver delas ut till en föreningsmedlem som under längre tid gjort betydelsefulla insatser i sin förening.

En av dem som redan hunnit hedras på detta vis är John Hedvall, 92, som i samband med Alingsås Släktforskarförenings årsmöte fick ta emot Släktforskarförbundets förtjänsttecken i silver.

Han har under många år varit klippan i föreningen, inte minst när det kommer till att tyda de äldre handskrift. Enligt honom själv något av det bästa med föreningsengagemanget genom åren varit att hålla kurser.

– När jag kommit hem efter att hållit en kurs så har jag skrattat eftersom jag haft så trevliga elever, säger han.

Han gick med i Alingsås Släktforskarförening 1993 och är kvar där alltsedan dess. Numera som hedersmedlem vilket innebär att han inte behöver betala medlemsavgift. Men det gör John ändå.

– Man kan ju lämna ett bidrag.

Men de många åren som släktforskare har inte enbart skänkt glädje. John har också stött på både överraskningar, svårigheter och sorger i källorna. Läs hela intervjun med Alingsås Släktforskarförenings omtyckta nestor här.

Mer om förtjänsttecken i silver

Förtjänsttecknet kan delas ut till högst en person per förening och år. Mottagaren får ett lyxigt märke i emaljerad metall och ett diplom och utdelningen sker inom föreningen vid valfri tid och plats.

Namn och motivering till Förtjänsttecknet i silver skickas till:info@rotter.se.

Förbundets övriga utmärkelser:

Övriga utmärkelser, som Victor Örnbergs Hederspris, Släktforskarförbundets förtjänsttecken i guld och Årets Eldsjäl delas ut under festliga former i samband med sommarens Släktforskardagar. Förutom nedanstående utmärkelser delas även ut pris för ökning av medlemsantal.

Dessa utmärkelser/stipendier kan er förening nominera till:

  • Victor Örnbergs Hederspris (en person eller en organisation som har gjort stora insatser för släktforskningen, och bör ha publicerat detta i bokform eller annat sätt)
  • Släktforskarförbundets förtjänsttecken i guld (en person som inom eller utom släktforskarrörelsen gjort insatser av nationell betydelse för släktforskningen)
  • Årets Eldsjäl (en person som entusiasmerar andra på ett nationellt plan med sitt engagemang för släktforskning)
  • Genealogisk ungdoms stipendium (en person, förening eller institution som verkat för att främja släktforskning bland yngre)

Den 31 mars är sista dagen för att skicka in sin nominering. Nomineringar skickas till johanna@rotter.se

Läs mer om utmärkelserna

Annonser