SVT UPPDRAGGRANSKNING 2022Fredrik Mejster är släktforskaren som har bidragit till ännu ett skakande avslöjande med hjälp av dna-släktforskning. Foto: Adam Stark.
Om det inte vore för dna-släktforskningen hade sanningen aldrig uppdagats. Nu kommer fortsättningen på Uppdrag gransknings tidigare avslöjande, där en fertilitetsklinik i Halmstad står i centrum. Det har framkommit nya fall där män blivit fäder genom donation, utan att ha gett sitt medgivande.

När SVT:s Uppdrag granskning sände programmet “Sveket mot donatorbarnen” i höstas var det många som tappade hakan. Hur var det ens möjligt att män som besökt fertilitetskliniken i Halmstad av helt andra anledningar ovetandes blivit fäder?

Det var när två donatorbarn med hjälp av dna-släktforskning spårat upp sina biologiska fäder som den chockerande sanningen uppdagades. Det visade sig att männen inte alls hade donerat sin sperma och hade under alla år varit helt ovetande om att de hade blivit fäder genom spermadonation. Däremot hade de vid samma tidpunkt som donatorbarnen blivit till varit på samma klinik för fertilitetsutredning tillsammans med sina dåvarande partners. 

Fler ofrivilliga fäder har hittats

Nu har Uppdrag granskning hittat ytterligare fall där sperma som stulits från ovetande män på samma klinik i Halland har gett upphov till donatorbarn. I totalt fem av fem granskade fall har det visat sig att donatorn inte alls vetat om vad som skett med hans sperma.

Ansvarig för dna-släktforskningen, som ligger till grund för avslöjandena är även denna gång Fredrik Mejster, professionell släktforskare med dna som specialitet. Redan i samband med det första avslöjandet konstaterade Fredrik Mejster att det troligtvis finns många fler fall där man inte har fått ut den uppgift om donator som man har rätt till. Kanske även fler ofrivilliga fäder. 

– Men vi var inte alls beredda på den här omfattningen. Det är lite svårt att ta in detta fortfarande, säger Fredrik Mejster och tillägger:

– Det känns förstås skönt att ha kunnat hjälpa de som sökt sitt ursprung. Men många frågor är fortfarande obesvarade för de drabbade.

Kan finnas betydligt fler

Den numera avlidna läkaren som ansvarade för inseminationerna med donerad sperma, ska ha hjälpt ett okänt antal barn till världen på det viset på kliniken. Uppdrag granskning har även hittat ett oregistrerat fall och det är inte alls omöjligt att betydligt fler ofrivilliga spermadonatorer kan spåras i framtiden.

– Läkaren har varit verksam på sjukhuset sedan 1970-talet och vi vet att inseminationer i gjorts under 1980- och 1990-talen. Man var igång fram till 1996. Det är 35 barn som sjukhuset gett oss uppgift om, men de är bara från den tidsperiod då det funnits lagstiftning, det vill säga 1985-1996, säger Fredrik Mejster.

Uppdrag gransknings uppföljning ”Spermiestölden” sänds i kväll klockan 20:00 i SVT1. Här kan du läsa nyheten på svt.se.

Tillsätter extern utredning

På onsdagseftermiddagen gick Dagens nyheter ut med att Region Halland nu tillsätter en extern utredning för att granska de grova övertramp som gjorts när minst fem män blivit spermiedonatorer mot sin vilja. 

– Vi kommer använda oss av nån av de externa parter som brukar granska vår sjukvård, och jag är överens med sjukhuset om att detta är en bra väg framåt, säger ordföranden för regionstyrelsen, moderaten Mikaela Waltersson till DN.

Hon beklagar i artikeln det lidande de inblandade har utsatts för i och med det inträffade och hon uppmanar den som har frågor att höra av sig till vården. Inte bara de donatorbarn som blivit till på kliniken genom åren utan även det okända antal par som sökt hjälp för fertilitetsbehandling där.