SVT UPPDRAGGRANSKNING 2022Emelie samlar mod och ringer mannen som kan vara hennes biologiska pappa. Foto: SVT.
De blev spermadonatorer utan att de visste om det. I dagens Uppdrag granskning avslöjas hur slarv på en fertilitetsklinik i Halmstad har fått allvarliga konsekvenser. 

Släktforskaren Fredrik Mejster är en av dem som har grävt fram chockerande uppgifter om slarv kring spermiedonation på 1980-talet, där män varit helt ovetande om hur deras spermier använts.

Det är allvarliga misstag som uppdagas i SVT:s program Uppdrag granskning. I reportaget “Sveket mot donatorbarnen” tar Uppdrag granskning upp två fall där donatorbarn som efter att båda med hjälp av dna-släktforskning hittat sina biologiska fäder har fått veta att dessa inte alls har donerat sin sperma. Däremot hade männen vid samma tidpunkt som donatorbarnen blivit till varit på samma klinik för fertilitetsutredning tillsammans med sina dåvarande partners. 

Det misstänkta sammanträffandet upptäcktes efter att andra missförhållanden uppdagats. Lagändringen som gav donatorbarn rätt att få ut uppgifterna om vem deras biologiske far är kom 1985. Men när ett av donatorbarnen som blivit till vid fertilitetskliniken på Länssjukhuset i Halmstad i vuxen ålder begärde ut uppgiften om vem hennes far var fick hon veta att uppgiften om donatorn inte fanns sparad. Ett annat av barnen fick kontaktuppgifter till en man som det senare skulle visa sig inte alls var hennes biologiske far.

Släktforskare till hjälp

En av de drabbade var Emelie. Det var hon som inte fått någon uppgift om vem hennes biologiske far var och med hjälp av Uppdrag granskning skulle hon nu försöka hitta honom på egen hand.

fredrik mejsterFredrik Mejster är även aktuell i SVT:s nya programserie Genjägarna. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.I reportaget, som publicerades på Svtplay under morgonen, får vi följa med när släktforskaren Fredrik Mejster hjälper henne med efterforskningarna kring sitt genetiska ursprung. 

Det visade sig snart att hennes fall skulle bli svårlöst rent släktforskningstekniskt.

– Jag trodde till en början att det här skulle inte vara några problem att lösa, men så visade hennes dna-test att hennes biologiske far hade sina rötter på Balkan och då insåg ganska snart att det här blir oerhört svårt, om inte omöjligt, säger Fredrik Mejster.

Han förklarar att problemet när det kommer till att söka personer med sitt ursprung på Balkan och på många andra håll i världen är att det är alldeles för få där som har testat sig hos dna-företagen. Dna-släktforskningen har helt enkelt inte hittat dit på samma sätt som den har här.

– Vi fick inte fram några nära träffar alls. Men bland de avlägsna träffarna var det ett släktnamn som återkom. Genom att titta på vilka personer med det efternamnet som befann sig i Halmstad vid tiden kunde vi få fram några kandidater.

Chockerande upptäckt

Efter ett par dna-test, mer efterforskningar och telefonsamtal med personer som kunde vara besläktade med Emelie återstod till sist en kandidat. Det var då de gjorde en upptäckt som de inte hade väntat sig.

Den man som skulle kunna vara hennes biologiske far hade bott i Halmstad vid tiden, men han hade inte varit donator. Däremot varit med sin dåvarande hustru på kliniken och lämnat sperma för att utreda deras ofrivilliga barnlöshet.

Hur det gick för Emelie och de andra donatorbarnen kan du se i dagens avsnitt av Uppdrag granskning.

Hoppas att fler ska höra av sig

Enligt Fredrik Mejster är det här bara början. 

– I takt med att fler gör dna-test kommer också fler att ställa de här frågorna till sjukhusen och fertilitetsklinikerna. Vi vet också att det finns många fler fall där man inte har fått ut den uppgift om donator som man har rätt till. Det är dem vi hoppas få kontakt med.

Annonser