kuvert dna cristerbild 2De tre strecken uppe till vänster på det vadderade kuvertet är avsedda för avsändaradress. Längre ned i artikeln kan du titta närmare på hur du fyller i tulldeklarationen. Foto: Crister Lindström.
Nu har det gått ett par år sedan posten införde krav på tulldeklaration på försändelser till USA, men det händer fortfarande att släktforskare får sina skickade dna-test i retur. Här får du veta hur du gör för att ditt test ska komma fram. 

På den svenska marknaden för dna-test i släktforskningssyfte dominerar i dagsläget tre stora företag: Family Tree DNA (FTDNA), MyHeritage och Ancestry. 

Till skillnad från de två sistnämnda är FTDNA baserat i USA, vilket innebär att försändelser som skickas dit från Sverige måste förses med en tulldeklaration. 

Undvik att skicka som paket

asa_lindh.jpgÅsa Lindh Rundberg. Foto: privat.Tyvärr händer det fortfarande att släktforskare får sitt dna tillbakaskickat efter att det har "fastnat" i posten. Det vanligaste felet är att man har glömt att klistra en tulldeklaration på kuvertet.

En del har även problem med att besvara frågorna som ställs i postens nätbaserade tjänst för att skicka paket, Skicka Direkt, som posten hänvisar till på sin webbplats. Men enligt Åsa Lindh Rundberg, som säljer tomma kit från FTDNA, är det inte alls nödvändigt att skicka sin försändelse som paket. Tvärt om blir det mycket krångligare än att skicka dna-testet som brev, i det medföljande kuvertet.

Åsa har under flera års tid servat släktforskare genom att själv beställa hem en större mängd test-kit från FTDNA, för att sedan sälja dem vidare till kunderna i Sverige. Det besparar kunderna extra kostnader och lång väntan på leveransen av kitet.

Så ska du göra för att testet ska komma fram

cn22 ftdna webbSå här ska tulldeklaration CN22 fyllas i om du skickar ett dna-test. Högerklicka på bilden och välj att visa bilden i ny flik för att förstora den.Men när dna-testet väl är gjort och kuvertet ska skickas tillbaka USA är det många som känner sig lite osäkra på hur de ska göra för att det ska bli rätt. Den goda nyheten är att det egentligen bara är några få saker som är viktiga att tänka på. 

– För det första är det jätteviktigt att skriva vem avsändaren är. Det finns ett litet streckat område högst upp i kanten på kuvertets framsida som är avsett för det. Tänk också på att avsändaren och du som signerar tulldeklarationen ska vara samma person, säger Åsa Lindh Rundberg.

Check-lista skicka
dna-kit till USA:

1. Skriv avsändare på kuvertet. (Gärna längst uppe till vänster). Tänk på att att avsändaren och du som signerar tulldeklarationen ska vara samma person.

2. Fyll i tulldeklaration CN22 enligt bilden till höger. En sådan kan du få hos ditt postombud eller själv skriva ut från nätet. Glöm inte datum och signatur längst ned. Tejpa eller klistra fast den på kuvertets baksida. 

3. Skicka brevet som 1:a-klassbrev utrikes. Det innebär dubbelt porto och att kuvertet märks med blå etikett "Prioritaire 1:a-klassbrev" eller med ordet "Prioritaire" till vänster om frankeringen.

Här finns utförligare information om hur du fyller i tulldeklarationen för ditt dna-testkit.

Mer om dna-släktforskning på DNA-Rötter

Undrar du över hur ett dna-test går till, eller vilket test du bör välja? Ta då en titt på vår avdelning DNA-Rötter i Faktabanken. Där finns grundläggande information om hur du kommer igång med din dna-släktforskning och svar på många av de vanligaste frågorna kring det praktiska, som många nybörjare funderar över.

Gå till DNA-Rötter

Vill du beställa dna-kit från FTDNA via Åsa Lindh Rundberg är du välkommen att kontakta henne per mejl på dnalindh@telia.com. Kiten kostar 85 kronor styck + 15 kronor i porto.

 

 

Annonser