laptop computer keyboard storAllt som behövs för att hitta släkten är en dator med internetuppkoppling. Foto: Pixabay.


Vi är mitt inne i vad som brukar kallas för årets fattigaste veckor, den tid då många av oss har det lite skralt i kassan efter helgerna. Tur då att det finns en mängd resurser på nätet som hjälper dig i jakten på ­förfäderna – utan att det behöver kosta en krona! Här tipsar vi om ett helt gäng gratissidor för släktforskaren. 


I dag hittar släktforskaren kyrkböcker, befolkningsregister, gravar, porträtt, gamla dagstidningar och ­mycket mer, helt gratis på nätet. Du kommer säkert hitta någonting du inte kände till sedan tidigare bland de drygt femtio tipsen du hittar nedan.

Så brygg en kopp te eller riktigt starkt kaffe och ge dig ut på nya jaktmarker. 

Gratis databaser:

riksarkivet digitala forskarsalen limpaRiksarkivet slopade betalväggen till sin digitala forskarsal 2018. Det innebar att miljontals inskannade kyrkböcker blev tillgängliga helt gratis.

 

Riksarkivet

Digitala forskarsalen

I Riksarkivets digitala forskarsal kan du ta del av digitala arkivhandlingar som kyrkböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns ca 70,5 miljoner inskannade arkivhandlingar här och flera databaser.

I avdelningen Specialsök har en del av det digitaliserade arkivmaterialet gjorts sökbart i specialgjorda databaser. Där hittar du ingångar till både skannat och avskrivet material. Folkräkningen, Sveriges befolkning, är den mest använda av dem. Den innehåller miljontals sökbara personer som levde i Sverige mellan åren 1860–1930. Här kommer du direkt till Specialsök.

Family Search

familysearch.org

Family Search är den största icke-vinstdrivna sidan om släktforskning i världen och under de senaste hundra åren har organisationen samlat in, dokumenterat och delat med sig av handlingar från hela världen. På sidan finns gatisversioner av mycket av det som finns på de kommersiella aktörernas sidor. Databasen består till största delen av inskannade eller avfotograferade folkräkningar och mikrofilmade eller avfotograferade kyrkoarkiv. Bland annat så hittar du större delen av de svenska kyrkoarkiven här.

Organisationen, som är baserad i USA, är en del av Jesu Kristi kyrka av Sista Dagars Heliga, också kallad mormonkyrkan. För dig som har emigranter i släkten är sidan en guldgruva. Läs mer under rubriken emigranter.

My Heritage, Ancestry

www.myheritage.se, www.ancestry.se

Dessa två kommersiella aktörer har båda en del gratisdatabaser på sina sidor. Men generellt så rör det sig oftast om databaser som finns fritt även på annat håll, till exempel på Family Search. Men företagens sökfunktioner skiljer sig åt en del, något som kan göra att du kanske hittar den du söker i en databas, men inte i en annan, baserad på samma material. Det kan med andra ord löna sig att söka svårfunna anor på flera håll.

Rötter

Rötters faktabank

Rötter är Sveriges största gratissida om släktforskning, med nyheter, bloggar, databaser och andra resurser för släktforskare. Här kan du söka i databaser som till exempel Gravstensinventeringen och Porträttfynd, fördjupa dina kunskaper på släktforsknings-wikin eller i någon av de faktaartiklarna i Rötters Faktabank. Genom länken ovan får du snabbt en överblick på sidans utbud av databaser och andra resurser.

Du som kört fast bör inte heller missa Anbytarforum, som är ett forum för både diskussioner, frågor och efterlysningar.

Centrala Soldatregistret

AMA.0009733Okänd militär omkring 1870. Foto: C J Malmberg/Armémuseum.Sök soldat: Sök i Soldatregistret
Kontakt, om: soldatreg.se

Centrala Soldatregistret är en pärla bland de ideellt framtagna data­baserna. Inte mindre än 42 procent av de som besvarade enkäten använder sig av det i sin forskning.
Databasen som finns sökbar på nätet är ett samarbete mellan Centrala Soldatregistret, Linköpings Universitet och Föreningen DIS. De uppgifter som du finner på den sidan är helt avgiftsfria, för att få ytterligare uppgifter om soldaten är det upp till varje register att bestämma om denna avgift och hur mycket man lämnar ut.

Personerna som finns med i basen ska vara antagna som soldater mellan åren 1682–1901. Databasen gör inte anspråk på att vara fullständig, forskning pågår hela tiden och nya soldater förs till de tidigare registrerade samt nya uppgifter om soldaterna och deras familjer.


Släktdata

Databasen: www.slaktdata.org
Om föreningen: blog.slaktdata.org

Släktdata är en ideell förening som har som huvudmål att göra så många avskrivna eller indexerade kyrkböcker som möjligt fritt tillgängliga för släktforskning. De hjälper föreningar och enskilda personer med råd för registrering och gör resultatet fritt sökbart och tillgängligt för släktforskning gratis direkt på Internet.

Hela 20 procent av de som besvarade enkäten använder sig av Släktdatas databas i sin forskning. Tänk på att alltid kontrollera de uppgifter du hittar mot originalkällan – som föreningen själva uttrycker det på sin sida: ” Din forskning blir aldrig starkare än sin svagaste länk.”

Lokala databaser:


.................Södra Sverige.................

Demografisk Databas Södra Sverige

ddss.nu

Demografisk Databas Södra Sverige har som mål att registrera alla kyrkböcker över födda, vigda och döda för Skåne, Blekinge och Halland för perioden 1650–1900 och göra dem fritt sökbara på internet.
Här hittar du allt från födelse- och dopregister till lysnings- och vigselregister, död- och begravnings­register och in- och utflyttnings­register. Här finns även en hel rad databaser av skiftande omfattning. Ett lite udda register är öknamnen i Örkeneds socken.

Har du anfäder i landets södra trakter får du inte missa denna guldgruva.

Båtmansregistret Blekinge

www.blekingesf.se/vara-register/batsmansregistret/

Här har vi en annan pärla som upprättats av Blekinge släktforskar­förening. De har under flera år registrerat alla Blekinges båtsmän, från systemets början under 1600-talet fram till dess att det upphörde omkring 1930. Databasen är helt gratis och fritt tillgänglig på Blekinge släktforskarförenings hemsida.

Här finns fler spännande data­baser, så som till exempel Sten­huggarregistret, där det i skrivande stund finns drygt 20 000 personer registrerade. Andra databaser är migrationsregistret och skepps­gosse­­registret, som även de är gratis och tillgängliga för alla.

ScanGen

scangen.se

Gratissida med tyngdpunkt på södra Sverige med blandat material, bland annat ett efter­lysnings­forum.

...................Linköping.....................

Linköpings Universitet

https://ep.liu.se/databaser.aspx

Linköpings Universitets eget förlag för forskningsresultat, LiU E-Press har publicerat en mängd databaser som kan vara till stor glädje för släktforskare. Det rör sig i huvudsak om databaser för forskning av mer eller mindre lokal karaktär.

Den som har anor från trakten kan till exempel, med lite tur, hitta släkt i databaser med bergstingsprotokoll, böteslängder, fångrullor och polisunderrättelser som finns publicerade på sidan. Här finns också kyrkböcker för 27 församlingar i Östergötland samt Sockenstatistiken från Tabellverket, med mera.

...................Stockholm.....................

Stockholms stadsarkiv

stadsarkivet.stockholm.se

I Stockholms stadsarkivs digitaliserade material finns många guldkorn fritt tillgängliga. Här hittar du den populära faktadatabasen Stockholmskällan och Rote­mans­arkivet – med register över befolkningen i Stockholms stad för åren 1878–1926. I registret hittar man uppgifter om nästan alla personer som någon gång bodde i Stockholm. Du kan söka på t.ex. namn, födelsedatum eller orter.

...................Gotland.....................

Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

gotlandsforsvarshistoria.se

En privat sida som innehåller mycket spännande om Gotländsk försvarshistoria, bland annat en sida om gotländska båtsmän och deras torp, där även familjeuppgifter finns med. Under Biografiska anteckningar finns mycket att hitta om båtsmännen.

Sidan bygger på egen forskning och insamlade uppgifter från bland annat muntliga källor. Som släktforskare saknar man källhänvisningar, som förstås hade gjort det lättare att kontrollera andrahandsuppgifterna. Men materialet är digert och kan ge spännande upplysningar att forska vidade på för den med gotländska båtsmän i släkten. 

...................Norra Sverige.....................

120659Okänd familj förevigade i Matfors, väster om Sundsvall någon gång på 1870-talet. Porträttfynd #120659.


Familia – Umeå universitet

Familia (umu.se)

Familia är en sökdatabas som utvecklats hos Demografiska databasen (DDB) på Umeå universitet. I maj 2023 ersatte sökverktyget den tidigare sökdatabasen INDIKO, som varit uppskattad bland släktforskare. 

I Familia, som är betydligt mer användarvänligt än INDIKO, kommer du direkt till sökmöjligheterna utan att behöva ladda ned något program. Det är helt fritt från kostnader och användarna har möjlighet att söka och bläddra i källmaterialet utan att behöva registrera sig. 

Här finns totalt nästan 1,5 miljoner individer och deras familjer som kan följas under nära 300 år, i vissa fall från 1600-talet fram till en bit in på 1900-talet. Du hittar bland annat noteringar om födelse, dop, giftermål, familjebildning, migration, yrke, boende, och dödsfall. Det är dessutom möjligt att följa individer och familjer över tid, rum och generationer. 

Övriga Norden

De nordiska flaggorna limpaFoto: Johannes Jansson/norden.org, CC BY 2.5 DK (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/dk/deed.en).


Här är några tips på bra ingångar till släktforskning i våra nordiska grannländer. Tipsen gör inte anspråk att vara heltäckande, men många av sidorna vi tipsar om har i sin tur användbara guider, både till hur sökning i databaserna sker och till hur släktforskning går till i stort i det land databasen avser. Massor av kunskap finns med andra ord att inhämta – helt gratis!


.....................Norge.....................


Digitalarkivet

www.digitalarkivet.no

Digitalarkivet är ingången till de norska digitala samlingarna och drivs av det norska Riksarkivet. Här finns folkräkningar, kyrkböcker, rättsliga källor, skattelängder, förändringsmaterial och mycket mer. Dessutom har Arkivverket en service för personer som kan publicera databaser av transkriberat material från källor.

Norsk Slektshistorisk Forening

genealogi.no

Norsk Slektshistorisk Forening (Norska Genealogiska Riksförbundet) är Norges äldsta riksförbund med ett mycket fritt material, bland annat databaser, digitala publikationer och äldre böcker.

Slektshistoriewiki

https://www.genealogi.no/wiki

Är Norsk Slektshistorisk Forenings egen wiki for släktforskare och den behandlar släktforskning, platser och släktforskningsrelaterade uttryck. Den har blivit en viktig referens för släktforskare i Norge. Den omfattar i dag över 2 000 artiklar.

Slekt og Data, gravminner

slektogdata.no/gravminner/om-gravminnebasen

Slekt og Data, Norges största organisation för släktforskare, har publicerat ett stort register över grav­stenar i Norge. De flesta av Norges kyrkogårdar är registrerade och sökbara i databasen.

Norske Gårdsnavn

www.dokpro.uio.no/rygh_ng/rygh_felt.html

Oluf Rygh skrev under sin tid ett stort verk som innehåller alla gårdsnamn i Norge, med en volym per län. Av böckerna har det gjorts en enorm databas där gårdsnamn kan sökas. I databasen listas också de tidigare handlingar där gården finns omnämnd.

.....................Finland.....................

finska riksarkivet limpa2

Finska riksarkivet

www.arkisto.fi

Digitalarkivet är Finska riksarkivets visningssystem för digitaliserade dokument. Här kan du söka bland miljontals digitaliserade dokument, mest kyrkligt material. En bra ingång är Arkivens Portti, som är en infowebbplats som utvecklas och upprätthålls av det finska arkivverket. Här hittar du en lista med de söktjänster och databaser som tagits fram av Finska riksarkivet.
 

Hiski

hiski.genealogia.fi

En databas för sökandet längre tillbaka i tiden (före 1900-­talet) är HisKi, (Historian Kirjat) som är en sökbar databas med inmatade avskrifter av födelse-, vigsel- och dödböcker. Man bör ha koll några generationer bakåt i tiden eftersom upp­gifterna i HisKi främst går fram till 1860-tal. Och det lönar sig att noga sätta sig in i sökanvisningarna, eftersom webbplatsen inte är den mest lättmanövrerade.

Tänk också på att HisKis register är en avskrift av de så kallade Svarta böckerna, vilka i sin tur är avskrifter av de ursprungliga kyrkböckerna. Databasen är avsedd att användas för sökning och kontroll bör förr eller senare göras mot originalkällan.

Finlands släkthistoriska förening

www.sukuhistoria.fi

Finlands släkthistoriska förening (FSHF) digitaliserar och till­gänglig­gör kyrkböcker äldre än 125 år på internet. Här kan man kika direkt i det inskannade källmaterialet och även få tillgång till andra kyrkböcker än de ovan nämnda. För tillgång till yngre material krävs medlemskap.

Genealogiska samfundet

www.genealogia.fi

Genealogiska samfundet i Finland är den finska motsvarigheten till Sveriges Släktforskarförbund. På webbplatsen finns mycket bra information om hur du börjar släktforska i Finland. Mycket är på finska, men här finns också bra information på svenska, se länken ovan.

Tips! I ett av Eva Johanssons, (bloggare här på Rötter) inlägg ger hon mängder av användbara tips till dig som söker finländska rötter. Här kommer du till blogginlägget.

....................Danmark....................


Danska Riksarkivet

www.sa.dk/da/

I Arkivalier on-line på Danska Riksarkivets sida kan du söka i kyrkböcker eller i Dansk Demografisk Databas. Här finns även en mängd andra källor – allt gratis.

Daisy

www.sa.dk/daisy

Daisy är det danska riksarkivets sökdatabas över danska statens arkivsamlingar, motsvarande vårt riksarkivs databas NAD. Du kan söka i arkivet ”Arkivskaber” (den myndighet eller institution som förde in uppgifterna) och ”Arkivserier” (enskilda handlingar). Succes­sivt skannas fler poster och publiceras på nätet. Det tidigast inskannade materialet (kyrkböcker, folkräkningar mm.) kan nås på Arkivalieronline men i Daisy hittar du även till det som inte är digitaliserat.

Danish Family Search

www.danishfamilysearch.dk

Denna sida ska inte förväxlas med stora Family Search, som du kan läsa mer om i punkten nedan. Danish Family Search är en privat sida som samlar mycket matnyttigt om släktforskning i Danmark, både databaser och länkar till andra källor. Databaserna bygger till stösta del på innehållet i Dansk Demografisk Databas och målet med sidan är att göra innehållet så lättilgängligt som möjligt. Det är nödvändigt att registrera sig (vilket är gratis) för att kunna använda sig av databaserna etc.

Danska Family Search

familysearch.org - danmark

Fram till omkring 1800 var landsbygdsbefolkningen i Danmark så kallade fæstebønder, vilket innebar att de administrativt ”tillhörde” godset och handlingar som hör till dem hittas därför i godsarkiven. De viktigaste dokumenten är fæste­breve (i samband med ett över­tagande av en gård) och skifter (skiften, dvs. inventering av godset vid döden). Inskannade bilder av godsarkivens dokument finns på Family Search, klicka dig fram till Danmark i deras databas, eller följ direktlänken ovan. Många släktforskare har även gjort register för bouppteckningarna och de kan hittas på privata webbplatser. Testa att googla på till exempel godsets namn och ”skifte”.

Danske Slægtsforskere (tidigare SlaegtogData)

slaegt.dk

År 2018 grundades föreningen Danske Slægtsforskere genom sammanslagningen av DIS-Danmark och det danska släktforskarförbundet (Sammenslutningen af Slægtshistoriske Foreninger). Det är numera Danmarks största enskilda släktforskningsförening, med över 7 000 medlemmar. På Danske Slægtsforskeres hemsida kan du få hjälp med allt ifrån en an-efterlysning och tolkning av manuskript till tekniska problem med program och internetsökningar. De underhåller även DIS-Danmarks wiki för släktforskare, som du hittar här.

Emigranter

30543u library of congress limpaEmigranter på Ellis Island. Foto: Bain News Service/Library of Congress

Här är några utvalda guldkorn på nätet för dig som har emigranter bland släktingarna. Du hittar fler tips under rubrikerna nedanför.

Family Search

familysearch.org

Family Search är den största icke-vinstdrivande sidan om släktforskning i världen och under de senaste hundra åren har organisationen samlat in, dokumenterat och delat med sig av handlingar från hela världen. Här finns till exempel flera av de stora passagerarlistorna, som Ellis Island 1892–1924, med 25 miljoner poster. Du kan även söka emigranter i Naturalization Records, folkräkningar och andra register. Dig in!

Find a Grave

findagrave.com

En mycket innehållsrik ”gravsök” där du i skrivande stund kan söka bland 180 miljoner poster. Här kan du även hitta bilder, dödsrunor och släktrelationer.

Steve Morse

stevemorse.org

Smarta genvägar med ökad sökbarhet till andra gratissajter, t.ex. passagerarlistor och födda, vigda och döda i New York och Illinois.

Newspaper ­Obituaries

newspaperobituaries.net

Strukturerad länklista, med vars hjälp man hittar fram till dagstidningarnas dödsrunor – obituaries – från hela USA.

Se upp med den luriga bannern högst upp. Dödsrunorna söker du genom att klicka på aktuell delstat i listan nedanför.

The USGenWeb Project

usgenweb.org

En länklista till mängder av små och medelstora databaser, geografiskt strukturerad och byggd på frivilliga insatser. Det finns flera liknande resurser, t.ex. Cindy’s list (mycket bred och innehållsrik) och Access Genealogy, och det är svårt att avgöra vilken som är bäst. Det bästa är att pröva sig fram.

Gravar

IMG 6036 gravstenar mitt fotoNorra kyrkogården, Solna. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.


Det är skillnad på grav och gravsten. I majoriteten av grav-databaserna är det själva graven som är registrerad. När gravstenen inte längre finns kvar kan dessa databaser, baserade på kyrkans bevarade information om gravsatta, ge viktiga upplysningar till släktforskare. Gravstensinventeringen är ingen gravdatabas, vilket skiljer den väsentligen från de andra sökbara gravdatabaser som nämns här nedan. I den dokumenteras i första hand gravstenen, tillsammans med de mest väsentliga uppgifterna om personen som gravstenen avser.

Gravstensinventeringen

www.rotter.se/gsi/

Gravstensinventeringen är en sökbar databas över gravstenar. Här dokumenteras löpande gravstenar, med fotografi på gravstenen och i förekommande fall hela gravvården, samt gravstenens text med fullständigt namn på den avlidne samt födelse- och dödsdatum. Oftast finns också information om kvarter och gravnummer. Förutsättningen för registreringen av en gravsten är att det finns ett fotografi på gravanordningen och att den har någon form av inskription. Gravsatta i minneslundar hittar man därför inte i Gravstensinventeringen.

Databasen drivs av Sveriges Släktforskarförbund och det är volontärer som runt om i hela landet dokumenterar och registrerar gravstenarna. 

Svenska gravar

www.svenskagravar.se

Svenska gravar är en gravdatabas kopplad till en tjänst för sökning av gravsatta. Man får information om vilka som är begravda i en grav, kvarter och gravnummer samt i förekommande fall en kyrkogårdskarta över var graven är belägen. Det finns inga gravstensfoton och det framgår inte om stenen finns kvar.

Gravar.se

www.gravar.se

Gravar.se är också en gravdatabas. Det är en söktjänst över var en avliden finns begravd samt information om andra släktingar inom samma gravplats. Något fler kyrko­gårds­förvaltningar har anslutit sig till denna än till den tidigare nämnda tjänsten. Information lämnas om kvarter, gravnummer och om den avlidne finns strödd i minneslund, askgravlund eller gravsatt på kyrkogården. Det framgår inte om gravstenen finns kvar. Vissa fotografier förekommer.

Numera är den tidigare gravdatabasen Finn graven sammanslagen med Gravar.se.

gravar.e2020

Hitta graven (Stockholms kommuns e-tjänst)

hittagraven

Är en sökbar gravdatabas för Stockholms kommuns kyrkogårdar som för närvarande innehåller ca 185 000 gravplatser och ca 600 000 gravsatta på Stockholms 11 allmänna begravningsplatser.

Information lämnas om alla begravda i en grav, kvarter, gravnummer, GPS-koordinat och naturligtvis på vilken av kyrkogårdarna den avlidne finns begravd. Man har också lagt ut PDF-filer över äldre gravboksregister. Databasen innehåller inga fotografier. 

 

Find a Grave

findagrave.com

Amerikansk gravdatabas. Se avsnittet om emigranter ovan.

BillionGraves

billiongraves.com

Amerikansk gravstensdatabas som precis som Gravstensinventeringen utgår från själva grav­stenen. Volontärer fotograferar, laddar upp och transkriberar gravstenar och informationen kopplas till gravstenens GPS-koordinatorer. Tanken är att användarna själva ska hjälpa till och skapa ”virtuella” kyrkogårdar över hela världen.

Dödsannonser

dodsannonser limpaDödsannons ur Aftonbladet 1887-08-01. Foto: Kungliga biblioteket.


Dödsannonser kan vara en källa till information om viktiga släktförbindelser som kanske inte har kunnat hittas i de vanligaste databaserna. Nyare dödsannonser kan du hitta på nätet och många släktforskarföreningar har byggt upp omfattande arkiv med dödsannonser – hör med den lokala släktforskarföreningen om de har ett sådant upprättat.

Historiska dödsannonser hittar du i Kungliga bibliotekets tidningsdatabas. Läs mer om den under rubriken tidningar nedan.

Familjesidan

www.familjesidan.se

Familjesidan är en tjänst som tillhandahålls av de flesta begravningsbyråerna i Sverige. Här kan du hitta dödsannonser för nyligen avlidna personer, men även för dödsfall tillbaka i tiden (sedan 2007). Det finns i dagsläget hundratusentals annonser att söka bland.

Fonus

minnessidor.fonus.se

På Fonus minnessidor kan du söka fram dödsannonser och tackannonser för en avliden. Anhöriga kan välja att dela med sig av bilder, filmklipp och andra minnen på sin minnessida. Det är ett fint sätt att dela sina minnen av en älskad person – som även vara till hjälp för släktforskare.

Newspaper obituaries

www.newspaperobituaries.net

Här hittar du en strukturerad länklista, med vars hjälp man hittar fram till dödsrunor – obituaries – från hela USA. Det finns även en god chans att hitta äldre dödsannonser. Databasen är även ett utmärkt redskap för emigrantforskning.

Tidningar

tre snygga tidningssidor limpaTre titlar ur KB:s databas Svenska dagstidningar.


Digitaliserade dagstidningar som dessutom är OCR-skannade och på så sätt sökbara är en guldgruva för släktforskaren. Tyvärr omfattas svenska tidningar av en jämförelse­vis omfattande upphovsrätt vilket hindrar Kungliga Biblioteket och andra aktörer från att göra tidningar yngre än drygt 100 år gamla tillgängliga digitalt. I skrivande stund ligger gränsen vid år 1904.

Svenska dagstidningar

tidningar.kb.se

I Kungliga bibliotekets tjänst Svenska dagstidningar kan du söka släktingar i digitaliserade dagstidningstitlar utgivna mellan åren 1645 och fram till idag. Den del av materialet i databasen som är fritt tillgängligt på nätet har slutår 1906 i skrivande stund. Tidningsnumren som är utgivna från 1907 är upphovsrättsskyddade och kan endast läsas i sin helhet på Kungliga biblioteket, de stora universitetsbiblioteken och på en del folkbibliotek. Här kan du se vilka.

Svensk-amerikanska dagstidningar

www.mnhs.org/newspapers/swedishamerican

Hundratals svenskspråkiga tidningar publicerades i USA från 1850 och framåt, riktade till USA:s svenska invandrarsamhällen. den här webb-portalen kan du söka i över 300 000 digitaliserade tidningssidor från 32 olika svenska amerikanska tidningstitlar publicerade över USA mellan 1857 och 2007.

Chronicling ­America ­(Tidigare Historic ­American Newspapers)

chroniclingamerica.loc.gov

Sök bland OCR-skannade amerikanska tidningssidor mellan 1836-1922 helt gratis. Sidan stöds av National Endowment for the Humanities, en självständig amerikansk myndighet, samt Library of Congress, allmänt betraktat som USA:s nationalbibliotek.

Fulton history

fultonhistory.com

Fulton history ser lite omodern ut, men är faktiskt en av de mest besökta amerikanska gratissidorna med indexerade historiska tidnings­artiklar. Sök på ett namn eller en plats som intresserar dig, du kan ha tur!

Fotografier

rollportrattRollporträtt ur Nordiska Museets bildsamlingar. Foto: Gösta Florman, Herman Hamnqvist, Léon Crémière,


Bilder på släkten, gården de bodde på eller staden de levde i ger en alldeles särskild dimension till forskningen. Så när du vill komma dina anor ännu lite närmare är det hög tid för en fotojakt på nätet. Här är bildsamlingarna och söktjänsterna som du som släktforskar bör känna till:

Porträttfynd

www.rotter.se/faktabanken/portrattfynd

Sveriges Släktforskarförbunds databas Porträttfynd är pionjären när det kommer till webbaserade porträttarkiv. Inskannade kopior av visitkorts- och kabinettsfotografier har samlats här ända sedan 2002, och i dagsläget finns drygt 250 000 bilder att ta del av.

Visitkortsfotografier mäter nästan alltid runt sex gånger nio centimeter; kabinettsfotografier elva gånger fjorton. Båda dessa typer av bilder var populära under en relativt lång tidsperiod – från cirka 1860 till cirka 1920. Vanligtvis köptes bilderna i en hel rad exemplar som klistrades upp på kartong, och delades ut som minnen till släkt och vänner.

I och med att Sveriges Släktforskarförbund valt att begränsa Porträttfynd till att endast omfatta dessa bilder möjliggörs en tydlig katalogisering. Fotografens namn och hemort figurerar nästan alltid på kartongens baksida eller i dess nederkant och därför kan även icke-identifierade bilder sorteras på det viset. Eftersom bilderna var så vanliga, och dessutom framställdes i många exemplar, förekommer de i de flesta gamla släktalbum.

Svenskt Porträttarkiv

portrattarkiv.se

Svenskt Porträttarkiv har i skrivande stund samlat på sig över 800 000 sökbara porträttbilder från porträttgallerier i bokform, som gavs ut i mängder under 1900-talets första decennier.

Databasen är sammanlänkad med Facebook och för att ha möjlighet att lägga till/redigera fakta eller ladda upp ett porträtt behöver du logga in med Facebook samt vara medlem i Facebook-gruppen Svenskt Porträttarkiv. Men för att söka släktingar behöver du bara gå till hemsidan, skriva in namnet på den du söker och hoppas på tur.

En bra funktion för släktforskare är att man kan effektivisera sitt porträttletande genom att ladda upp sitt släktträd i form av en Gedcom-fil. På så vis kan man automatiskt få träffar på porträtterade personer i släkten, förutsatt att uppgifterna matchar varandra.

Digitalt Museum

digitaltmuseum.se

Digitalt Museum är en ständigt växande webbplats där museerna kan göra sina samlingar tillgängliga för alla intresserade. Syftet är att samlingarna enklare ska kunna användas för bildsökning, fördjupning, studier, undervisning och gemensam kunskapsuppbyggnad.

Nästan alla de större (och många av de mindre) museernas bildsamlingar finns i dag på Digitalt Museum – men inte alla! Ha därför för vana att titta i listan över anslutna museer, hittar du inte museet du söker där kan det vara så att de har sitt bildarkiv digitaliserat på någon annan plats. Hur bilderna får användas bestämmer varje enskild institution. En av webbsidans stora fördelar är att det framgår tydligt om och hur du får använda bilderna, ofta genom så kallade creative commons-licenser.

Hembygdsportalen

www.hembygd.se/shf/utforska-platsen

Bygdeband var hembygdsrörelsens öppna webbplats för lokalhistoriskt material. Numera är det i Hembygdsportalen som Sveriges Hembygdsförbunds medlemsföreningar har sina hemsidor och samlingar. Genom tjänsten Utforska platsen hittar du till hundratusentals bilder och dokument, platser, bildgallerier och personobjekt knutna till en ort. 

Kringla

www.kringla.nu

Det ingår i Riksantikvarieämbetets uppdrag att se till att det man kallar för digital kulturell allmänning görs tillgänglig på ett så tydligt och bra sätt som möjligt. Kringla är ett utmärkt exempel på det. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och inte minst fotografier från museisamlingar, hembygdsföreningar, Riksantikvarieämbetet och en mängd andra kulturarvsinstitutioner.

Kringla är i första hand en söktjänst som hänvisar till den ursprungliga informationskällan på webben, institutionernas egna databaser eller till posten i en samlande webbdatabas, som Digitalt Museum. Det söktjänsten presenterar är allt material som är levererat till K-samsök – som är ett slags infrastruktur som underlättar för museer och arkiv att göra sitt bildmaterial tillgängligt online. Sökresultatet kan visas i lista eller på en karta.

Digitala stadsmuseet

digitalastadsmuseet.stockholm.se

Stockholms stadsarkiv har en egen bilddatabas med högupplösta bilder på staden och dess invånare. Bildmaterialet består av bland annat dokumentation som museet har gjort över miljöer och människor över ett långt tidsspann – från 1860-talet och fram till modern tid. Här finns också allt från äldre pressbilder till teckningar, målningar och skrifter.

Eftersom det är bilder av skiftande slag och från olika tider är det viktigt att du själv gör en bedömning av hur du får använda bilderna.

Alvin

www.alvin-portal.org

Alvin är en bild- och föremålsdatabas som utvecklas och drivs av Uppsala universitetsbibliotek i samarbete med andra kulturarvsinstitutioner. Här finns allt från personarkiv som författararkiv till porträttbilder, medicinhistoriska bilder, bilder från polarexpeditioner, reklamaffischer, botaniska planscher, brev, skissböcker och mycket annat. Det mesta av materialet kan du ladda ner och använda helt fritt, vilket tydligt framgår i databasen.

De huvudsakliga institutionerna som finns representerade i Alvin är Uppsala, Lunds och Göteborgs universitetsbibliotek. Men du kan också hitta material från institutioner av skilda slag, allt från folklivsarkiv och museer till universitet och bibliotek. Däribland Linköpings stadsbibliotek, Linnéuniversitetets bibliotek, Stockholms universitets konstsamlingar, Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar och Naturhistoriska riksmuseet.

Fler användbara sidor

torpkarta storre


Historiska kartor

Historiska-kartor

Genom e-tjänsten ”Historiska Kartor” från Lantmäteriet får du helt gratis tillgång till en enorm kartskatt. De historiska kartorna kan berätta mycket mer än du väntat dig om din släkts hembygd. 

Svenskt biografiskt lexikon

sok.riksarkivet.se/sbl/Start.aspx

Svenskt biografiskt lexikon (SBL) är ett vetenskapligt standardverk som började utges 1917, sedan 1962 i statlig regi. I januari 2016 omfattar det A – de Suremain. Lexikonet utgör en generalinventering av betydelsefulla personer och deras gärningar under olika skeden av det svenska samhällets utveckling. Fakta är baserad på förstahandskällor. Sedan den 1 januari 2009 ingår SBL i Riksarkivets verksamhet.


Projekt Runeberg

runeberg.org

Här kan du söka efter släktingar i bland annat biografiska matriklar över vissa yrkesgrupper, biografiska uppslagsverk mm. Projekt Runeberg (runeberg.org) arbetar på frivillig grund med att skapa elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra den tillgänglig på nätet. Projektet grundades 1992 och drivs av datorföreningen Lysator vid Linköpings universitet.

Ortnamnsregistret

sprakochfolkminnen.se

Institutet för språk och folkminnen samlar in, bevarar och forskar om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen. På deras webbplats hittar du bland annat ett användbart ortnamnsregister som utgör en digitaliserad version av det Topografiska registret i Namnarkivet i Uppsala. Det består av ca 3,7 miljoner inskannade och registrerade arkivkort ordnade geografiskt efter län, härad och socken. Det finns även en särskild data­bas som innehåller alla skånska bebyggelsenamn. Du kommer direkt till ortnamnsregistret, som annars kan vara lite klurigt att hitta, genom länken ovan. Men ta dig gärna tiden att titta igenom institutets andra resurser, varav en del finns digitaliserade och tillgängliga på deras sida.

Tipsa oss om fler bra gratisresurser!

Listan ovan bygger på en artikel som tidigare publicerats i tidningen Släkthistoriskt Forum 2019 och sedan på Rötter 2020. Den gör inga anspråk på att vara heltäckande och vi tar tacksamt emot fler tips på bra gratissidor/resurser på nätet.

Har du ett tips - kontakta redaktionen via redaktor@rotter.se

Mer om Släkthistoriskt Forum

Släkthistoriskt Forum tre tidningar i en blomsterkrans
Släkthistoriskt Forum ges ut av Sveriges Släktforskarförbund. Här hittar du historiska tillbakablickar och konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier.

Magasinet håller ett lågt pris, är inte vinstdrivet och allt överskott går tillbaka till Sveriges Släktforskarförbunds verksamhet – så genom att prenumerera bidrar du till att nya, spännande produkter kan tas fram, föreningarnas intressen tas tillvara och till att släktforskarrörelsen är en kraft att räkna med.

Du kan också prenumerera på Släkthistoriskt Forum genom flera förmånliga prenumerationspaket. Läs mer om paketen och hur du beställer dem här.

 

 

Senaste nytt

Annonser