Släktforska i Finland

Tillägg den 8 februari:

För några dagar sedan fick jag mail från en släktforskare i Finland med synpunkter på detta blogginlägg. Hen påpekade en del som jag borde klarlagt och som jag missat. Eftersom mitt blogginlägg enbart bygger på min egen högst begränsade erfarenhet av släktforskning i Finland så gör jag ju på inget sätt något anspråk på att detta inlägg skulle vara heltäckande, tvärtom. Det skriver jag också längst ner i inlägget. Mitt syfte med blogginlägget är enbart att dela med mig av den glädje jag känner över att ha kommit så långt som jag gjorde, trots bristande kunskap och erfarenhet.

Synpunkter från den finska släktforskaren:

- Sekretessen i Finland är 100 år.

- Finska Riksarkivet har databaser att forska i, vilket borde varit med, men jag fick ingen träff på dessa när jag googlade på släktforskning i Finland. Men jag håller med om att jag borde sökt efter kyrkböcker med mera på Riksarkivets hemsida. Här har jag nu hittat en lista över databaser: https://arkisto.fi/sv/material/n%C3%A4ttj%C3%A4nster-och-databaser

- Att man behöver ha uppgifter så långt tillbaka som närmare mitten av 1800-talet att utgå ifrån är fel. Dock kan jag bara försvara mig med att i de socknar jag själv forskat finns inte digitaliserade och fritt tillgängliga kyrkböcker som sträcker sig längre fram än omkring 1870-talet och 1880-talet, ej inräknat Riksarkivets digitaliserade material (se oven), däremot via de två länkar jag nämner i mitt blogginlägg är tillgången till kyrkböcker begränsade på det sättet. På Riksarkivet kanske det finns senare kyrkböcker. Jag är också övertygad om att kyrkböckerna finns bevarade och att man kan begära ut uppgifter från dem, men hur detta görs vet jag inte.

- För att släktforska i Finland behöver man känna till Finlands historia och hur krig och förändrade gränser påverkat ortnamn i Finland.

Släktforskaren konstaterar också att det är svårare att släktforska i Finland än i Sverige.

---

Mitt urpsrungliga blogginlägg:

Den senaste veckan har jag släktforskat i Finland. Det går bra, bortsett från en sak.

De finska kyrkböckerna är förda på svenska och på samma sätt: födda, vigda, döda, flyttlängder och husförhörslängder. Så skedde långt efter att Finland och Sverige var ett gemensamt land. 1809 skildes de båda länderna åt men fram till 1880-talet finns böckerna på svenska. Det har jag läst om för själv har jag släktforskat i en begränsad del av landet, nämligen i Åbotrakten och kring Vasa.

Det är alltså inte så svårt, förutom en sak. Sekretessen är betydligt längre än i Sverige så de kyrkböcker som finns fritt tillgängliga på nätet sträcker sig inte alls lika långt fram som i Sveriges. Du behöver ha uppgifter nästan ända bak till mitten av 1800-talet för att kunna hitta dina finska släktingar. Tillgången på inscannade kyrkböcker varierar väldigt mycket mellan församlingarna. Jag har stött på en församling med ganska gott om husförhörslängder men bara enstaka vigsellängder och inget mer. Och en församling med enbart inscannade kyrkböcker från 1700-talet och husförhörslängder fram till 1850-talet. Men har du tur att behöva forska i en församling där du inte har ett glapp mellan de uppgifter du har och tillgängliga kyrkböcker, då fungerar det ungefär som i Sverige.

Jag har använt mig av två hemsidor i forskningen. Dels Finlands Släkthistoriska Förenings sida (välj Kyrkoböcker), dels Genealogiska Samfundet i Finlands hemsida. På Släkthistoriska Föreningens sida når du de inscannade kyrkböckerna via länkar, på Genealogiska Samfundets hemsida finns databaser att söka i. På båda två väljer du församling att forska i. Du behöver alltså veta vilken församling din ana bott i, för så vitt jag begriper går det inte att söka i alla, eller ens flera, församlingar samtidigt. Du kan välja svenska språket på hemsidorna men står det ändå på finska så använd Googles översättningstjänst (Google Translate) så ser du vad du ska välja.

De flesta kyrkböcker du kan titta i är inscannade från svartvita mikrokort men i en del församlingar har avfotografering skett på senare år och är då i färg.

Salo hfl 1843 1849
Husförhörslängd från Salo församling 1843-1849. Bildkälla: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/salo/rippikirja_1843-1849_jk884-885/67.htm

Tammerfors domkyrko fodda 1816 1849
Födelsebok från Tammerfors Domkyrkoförsamling från 1831. Bildkälla: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/tampereen_tuomiokirkkoseurakunta/syntyneet_1816-1849_tk635/58.htm

Den svenska Genealogiska Föreningen har en samlingssida med länkar för den som ska släktforska i Finland. Där finns även ovanstående länkar med.

I Finland kan man också söka i digitaliserade dagstidningar och andra publikationer och dessa sträcker sig en bra bit in på 1900-talet. På Nationalbibliotekets hemsida kan du t ex hitta dödsannonser.

Släktforskarförbundet har gett ut en handbok om hur man släktforskar i Finland. Den har jag tyvärr inte, eftersom jag normalt inte släktforskar i Finland, men hade så klart haft nytta av den nu.

Ni som är med på Facebook kan vara med i gruppen "Släktforskning i Finland" där man kan få hjälp och råd av andra släktforksare.

Själv har jag ingen släkt i Finland, så min erfarenhet är begränsad. För några år sedan släktforskade jag i Finland åt en bekant och den här gången är det åt en kund.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Salomon och Maria Viklund, Vikfors Skellefteå
Drömmen om Amerika
 

Kommentarer 4

Tommy Christensen den onsdag, 05 februari 2020 11:57

Tack så mycket. Har just publiseret 2. utg. av boken "Styr på rødderne? Introduktion til slægtsforskning" (Forlaget Olde Cranich Hamneda, Kbh 2019. ISBN 978-87-995285-8-5) och funderar på att göra en bok mera kring "Scandinavian roots" - och har då god använding för introduktionen din.

Tack så mycket. Har just publiseret 2. utg. av boken "Styr på rødderne? Introduktion til slægtsforskning" (Forlaget Olde Cranich Hamneda, Kbh 2019. ISBN 978-87-995285-8-5) och funderar på att göra en bok mera kring "Scandinavian roots" - och har då god använding för introduktionen din.
Eva Johansson den onsdag, 05 februari 2020 13:12

Tommy: Bra att du vill sprida kunskap i släktforskning. Som jag skriver är jag en verklig novis när det gäller släktforskning i Finland men länkarna kanske kan komma till nytta.

Tommy: Bra att du vill sprida kunskap i släktforskning. Som jag skriver är jag en verklig novis när det gäller släktforskning i Finland men länkarna kanske kan komma till nytta.
Sacke Frondelius den fredag, 26 februari 2021 18:35

Hej på Er alla Släktforskare!
Här kommer lite "rop på hjälp" från en nybörjare inom släktforskning.
Håller på med vår släkts historia och har lyckats spåra delar av släkten till Finland.
1. Har hittat en gravsten i Finland med vår farfar Niilo Kaurola och hans hustru Maria Gurko så långt bra! Men..hur jag än söker så hittar jag inte vem som är far till Niilo Kaurola.(född 2 feb 1900 -död 10 nov 1952, begravd Viinijärvi Finland) Det jag vet är att Niilo Kaurola ändrat sitt namn, han hette Nikolai Kamaleroff och kom troligtvis från Salmi (Karelen) och tillhörde den Ortodoxa kyrkan. Hur kan jag få uppgifter på vem hans föräldrar heter?
2. En annan gren av min släkt kommer från Sverige, emigrerade till Finland för att återvända till Sverige igen (Jag själv). Detta släktträd är relativt bra utforskat (Frondelius) men det finns en osäkerhet kring min anfader Siggo Caroli kyrkoherde i Nårunga församling (Skara stift) död år 1678. Jag behöver veta när han föddes och vems hans föräldrar var? Jag har fått tag på en uppgift om att Siggo Caroli Karlsson är samma person och att hans far heter Karl Guttormsson (Sjöblad) - Var kan jag få detta bekräftat?

Tacksam för alla tips
Mvh
Sacke Frondelius

Hej på Er alla Släktforskare! Här kommer lite "rop på hjälp" från en nybörjare inom släktforskning. Håller på med vår släkts historia och har lyckats spåra delar av släkten till Finland. 1. Har hittat en gravsten i Finland med vår farfar Niilo Kaurola och hans hustru Maria Gurko så långt bra! Men..hur jag än söker så hittar jag inte vem som är far till Niilo Kaurola.(född 2 feb 1900 -död 10 nov 1952, begravd Viinijärvi Finland) Det jag vet är att Niilo Kaurola ändrat sitt namn, han hette Nikolai Kamaleroff och kom troligtvis från Salmi (Karelen) och tillhörde den Ortodoxa kyrkan. Hur kan jag få uppgifter på vem hans föräldrar heter? 2. En annan gren av min släkt kommer från Sverige, emigrerade till Finland för att återvända till Sverige igen (Jag själv). Detta släktträd är relativt bra utforskat (Frondelius) men det finns en osäkerhet kring min anfader Siggo Caroli kyrkoherde i Nårunga församling (Skara stift) död år 1678. Jag behöver veta när han föddes och vems hans föräldrar var? Jag har fått tag på en uppgift om att Siggo Caroli Karlsson är samma person och att hans far heter Karl Guttormsson (Sjöblad) - Var kan jag få detta bekräftat? Tacksam för alla tips Mvh Sacke Frondelius
Eva Johansson den fredag, 26 februari 2021 21:44

Sacke! Om du är med på Facebook rekommenderar jag gruppen som heter "Släktforskning i Finland" https://www.facebook.com/groups/slaktforskning.i.finland Där kan du få bra hjälp.
När det gäller uppgifter så långt tillbaka som före 1686 är det oftast inte så lätt att hitta belägg, det saknas oftast kyrkböcker från denna tid. Eftersom det är en präst kanske det finns information om honom i Skara stifts herdaminne.

Sacke! Om du är med på Facebook rekommenderar jag gruppen som heter "Släktforskning i Finland" https://www.facebook.com/groups/slaktforskning.i.finland Där kan du få bra hjälp. När det gäller uppgifter så långt tillbaka som före 1686 är det oftast inte så lätt att hitta belägg, det saknas oftast kyrkböcker från denna tid. Eftersom det är en präst kanske det finns information om honom i Skara stifts herdaminne.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
4 december 2023

Captcha bild