Ostra skargarden i Blekinge 768x551
Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok går i år till Östra Blekinge hembygdsförenings publikation Östra skärgården i Blekinge – natur och kultur under 4 000 år.

Så här lyder juryns motivering: Ett fantastiskt arbete som ger ny kunskap om hur klimatets förändringar påverkar havsnivån och den biologiska utvecklingen men också människans avtryck på miljön, kunskap som kan appliceras även på andra skärgårdsmiljöer. Trots en vetenskaplig ansats är boken lättläst med mängder av kartor, grafik, akvareller och fotografier. Det här är en fascinerande bok som tar hembygdslitteraturen till en ny nivå.

Berättar om människor, miljöer och utveckling

Utmärkelsen Årets hembygdsbok har instiftats av Sveriges hembygdsförbund för att uppmärksamma hembygdslitteraturen. Varje år ger landets 2060 hembygdsföreningar ut runt 1 300 skrifter som på olika sätt berättar om lokalsamhällenas människor, miljöer och utveckling.

Förra året gick priset till "Mariestads historia – förhistorien och tillkomsten" av Ullervad-Leksbergs hembygdsförening i Västergötland. Det första priset delades ut 2012.

Prisutdelningen går av stapeln 10 december i samband med en lokalhistorisk konferens i Karlskrona. Läs mer om den här.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser