Huddinge, Tomtberga kyrkogårdSolen lyser över den vackra Tomtberga kyrkogård i Huddinge. Foto: Nina Mårtensson.

Det har blivit enklare att dokumentera släktens gravstenar sedan Gravstens­inventeringen har fått en välförtjänt genomgång och ett nytt utseende.

I Gravstensinventeringen, en av Sveriges Släktforskarförbunds viktigaste databaser, registrerar frivilliga krafter gravstenar på våra kyrkogårdar. Ett huvudsyfte är att dokumentera dem innan gravrätterna går ut och de tas bort för att ge plats åt nya stenar. Antalet gravstenar i data­basen växer hela tiden och närmar sig nu en halv miljon.

Enklare att registrera

Efter en grundlig genomgång har databasen nu fått ett enklare och tydligare utseende. Men det främsta syftet med uppdateringen har varit att göra den lättare att använda för registrerare.

I registreringsformuläret är det numera färre fält att fylla i. Gravstenens skick framgår till exempel av fotografierna och behöver inte längre beskrivas i skrift. 

En annan nyhet är att nyregistrerade poster godkänns direkt. Det är möjligt tack vare en utförligare automatisk kontroll av innehållet. Det nya systemet gör det också enklare att anmäla dubbletter, rätta och komplettera poster direkt i databasen.

Användare behöver inte längre logga in i Gravstensinventeringen separat då avdelningen nu blivit en integrerad del av Rötter. Det är alltså via Rötters användarkonto som inloggning numera sker. Har du frågor om ditt konto är du välkommen att kontakta gravstenar@rotter.se för mer information.

mockup laptop front rotter gsi2Inventera du med!

Att gravstensinventera är enkelt. Allt som behövs är papper, penna och en digitalkamera eller en mobiltelefon med kamera. På rotter.se/gsi finns en steg för steg-guide med tips på hur du ska tänka när du dokumenterar och fotograferar.

Kontrollera först så att ingen redan inventerat den begravningsplats du vill dokumentera, eller om den redan bokats för inventering. Detta gör du genom att söka efter begravnings­platsen på Boka begravningsplats.

Målet är högt ställt: Alla gravstenar på Sveriges samtliga kyrkogårdar ska finnas i Gravstensinventeringen. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att de dokumenteras i tid, så tveka inte att ansluta dig.

Läs mer på www.rotter.se/gsi

Annonser