allt for sverige 2022 deltagareÖvre raden från vänster: Sally Franson, Melody Eisler, Sharon Fabriz, Nicole Archer, Bret Goss, Jonathan Strand och Brittany Pearson. Nedre raden från vänster: Michael Palmer, Trevor Ohlsen och Erika Newell. Längst fram Anders Lundin. Foto: Martin Frick /SVTIgår var det dags för priset Kristallen att delas ut till de bästa tv-insatserna under det gångna året. Släktforskningsprogrammet Allt för Sverige var en av pristagarna.

Efter pandemiuppehållet under 2020 var det många av oss som hade längtat länge efter den nya säsongen av Allt för Sverige, som sändes i januari. Det blev tittarsuccé och under gårdagens Kristallen-gala tog programmet hem priset i kategorin Årets tävlingsreality.

I Allt för Sverige tävlar svensk-amerikaner om att hitta sina svenska rötter. Programmet leds av Anders Lundin och har sänts i totalt tio säsonger. Släktforskaren Fredrik Mejster har varit en del av produktionen sedan 2014.

fredrik mejsterFredrik Mejster. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.– Jag har varit med sedan den fjärde säsongen så det har hittills blivit sju säsonger för min del. Sedan säsong fem har jag ensam skött all släktforskning och research kopplat till deltagarna och deras släkter. Ute på inspelning har jag fungerat lite som allt-i-allo och ansvarat för deltagarnas "skatt-dagar", när de får åka hem till sin släkts hembygd och läsa brevet, och för släktträffarna.

Hur känns det att ni har fått ett så prestigefyllt pris i tv-branschen?

 – Framför allt är det ett kvitto på att jag och mina kollegor, vi är många som arbetar med programmet, har gjort ett bra jobb! Det är inte många program som överlever så länge så det känns verkligen som att det finns ett genuint intresse hos våra tittare. Sen är det alltid roligt att få pris och en klapp på axeln ibland, det behöver alla.

Har du festat med tv-sverige i natt? 

 – Jag var faktiskt inbjuden till Kristallen, men jag har precis blivit pappa för andra gången och det kändes inte värt att åka iväg. Det är så typiskt – de gånger jag varit där har vi varit nominerade men inte vunnit. 

Ni hade ju ett pandemiuppehåll under 2020 och under inspelningen den senaste säsongen levde vi fortfarande under pandemirestriktioner. Hur går det att göra tv under sådana förhållanden?

 – Just säsong tio var riktigt svår att få ihop i och med att pandemin satte stopp för det mesta. Inte bara inspelningarna utan det var också svårt att forska fram saker på arkiven. Vissa hade helt stängt. Det var svårt att få bilder och dokument från alla släktingar och inte minst att samla tillräckligt många människor för en fysisk släktträff.

I våras pratades det ju om att Allt för Sverige skulle läggas på is – har SVT tänkt om nu?

 – Det blir en ny säsong, så mycket är klart. Inspelningen kommer dra igång nu i höst, så mycket mer än så vet jag inte just nu.

Du har ju hittills i första hand arbetat bakom kameran hittills, men i höst kommer du att bli betydligt mer synlig i en helt ny programserie, vill du berätta lite om det?

 – Det stämmer. Jag har aldrig haft någon önskan om att synas i bild, min roll är ju framför allt som researcher i dessa olika tv-projekt. Jag bygger en grund som mina kollegor spinner vidare på. Att få arbeta med "Genjägarna" har varit väldigt roligt och speciellt. Från början var det inte alls tänkt att jag skulle synas så mycket i bild som jag nu gör. Det var nervöst till en början, men jag har hela tiden känt mig trygg med alla som arbetat med oss. Kanske har jag varit extra lugn i och med att jag i mångt och mycket vet hur saker går till även på inspelning.

Genjägarna sänds i SVT med start den 13 november. Här kan du läsa mer om programmet: Nytt program med dna-släktforskning i SVT i höst (rotter.se)

 

Annonser