brandforsakringsvardering webbVärderingsinstrument från 1944 i arkivet efter Brandförsäkringsverket. I ett sådant får vi i detalj veta hur både boningshus och uthus såg ut och användes.

Brandförsäkringsverkets historiska databas finns inte längre tillgänglig via Riksarkivets Specialsök. Men det digitaliserade materialet finns kvar på nätet – så här hittar du till den värdefulla källan till släktingarnas liv.

Riksarkivet meddelar via deras webbplats att Specialsöket för Brandförsäkringar med tillhörande kartor har tagits bort från Riksarkivets söktjänst. Anledningen framgår inte, men du som ännu inte hunnit införliva denna fantastiska källa i din släktforskning behöver inte vara orolig. Det digitaliserade meterialet, några omfångsrika serier i arkivet i sin helhet, finns nämligen sedan tidigare publicerade i Centrum för Näringslivshistorias digitala forskarsal. 

Numera kommer du till databasen med det digitaliserade materialet via en länk direkt från Brandförsäktingsverkets webbplats www.brandverket.se

Spännande inblick

Brandförsäkringar kan ge en fantastiskt detaljerad inblick i till exempel anfädernas boendemiljö eller näringsverksamhet. I arkivet hittar du försäkrade kyrkor, prästgårdar, herrgårdar, gods, landsbygdsindustrier, bondgårdar, torp, villor med mera.

Bland de omkring 84 000 akterna och tusentals kartorna kan du till exempel hitta större kartor och ritningar över försäkrade fastigheter och ibland hela städer från åren 1641-1953.

Fakta: Brandförsäkringar

Brandverket grundades 1782 efter en kungörelse utfärdad av kung Gustav III. Tjänsten som erbjöds var en brandförsäkring för i första hand offentliga byggnader, men även för företag och större gårdar. Försäkringen skulle gälla för all framtid.

Men med tiden blev försäkringen allt mer omodern ­ nya produkter konkurrerade på marknaden och inflation och pennningvärdesförsämringen innebar att försäkringsbeloppen inte längre motsvarade de försäkrade byggnadernas värde. Brandförsäkringsverket gick därför i frivillig likvidation 2008.

Alla handlingar från Brandförsäkringsverket finns bevarade i Centrum för Näringslivshistorias arkiv och stora delar av det finns tillgängligt via deras sökdatabas på nätet.

Gå direkt till databasen

Annonser