kvinna 1800 tal"Lotten (gift med Ludvig, Tyra Ljunggrens mamma Vendlas moster)". Porträtt från 1882 uppladdat i Digitalt Museum av Örebro Stadsarkiv. Okänd fotograf.
Det har blivit dags för Riksantikvarieämbetet att dela ut de 17 miljoner kronor som utlovats i projektbidrag till ideella kulturarvsverksamheter. Föreningen Svenskt Porträttarkiv får pengar till en ny plattform för släktforskare.

Bland de nästan 400 ansökningar som kom in i år har Riksantikvarieämbetet nu valt ut totalt 114 projekt som syftar till att på olika sätt göra kulturarv tillgängligt för allmänheten, och som drivs av arbetslivsmuseer, hembygdsföreningar och andra ideella organisationer.

Ny digital plattform för lokalhistoria

Föreningen Svenskt Porträttarkiv driver ett av de utvalda projekten. Det går ut på att låta AI-teknik extrahera information ur text- och bildmaterial, som sedan tillgängliggörs via en plattform online.

Plattformen, som fått namnet Bildhistoria, kommer att länka samman fotografier, personer, platser, byggnader och händelser. Tjänsten riktar sig till släktforskare och andra som vill fördjupa sig i lokal historia.

Här kan du läsa mer om projektet Bildhistoria

Läs nyheten på Riksantikvarieämbetets webbplats

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser