hembygdsgard Karlslundstorpet SnavlundaKarlslundstorpet på Snavlunda hembygdsgård. Foto: Eivind Claesson/Örebro läns museum
Under pandemin drabbades hembygdsföreningarnas ekonomi hårt när intäkterna från besökare minskade rejält. Nu ska allmänheten lockas tillbaka med en sommarkampanj och Hembygdsförbundet hoppas på besöksrekord under 2022.

I vanliga fall tar hembygdsrörelsen emot över 4,5 miljoner besökare varje år. Men ingenting har varit som vanligt under de senaste två åren. Sveriges hembygdsförbund uppskattar att man sammantaget inte har haft mer än 1 miljon besökare under hela pandemin.

– De senaste två åren har varit tuffa för våra 2000 föreningar med en sammanlagd förlust på runt 145 miljoner kronor. Nu välkomnar vi besökarna lite extra till våra många besöksmål och arrangemang, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Kulturarvet som besöksmål

Men under den senaste tiden har besöken i alla fall visat sig vara på väg tillbaka mot en mer normal nivå och enligt Hembygdsförbundet finns det allmänna trender som talar till hembygdsrörelsens fördel. Både politiker och företag lyfter numera gärna fram det lokala. Hållbarhet och att turista hemmavid är även de exempel på trender som spås hålla i sig även efter pandemin.

Sveriges hembygdsförbund hoppas därför att hembygdsrörelsen ska kunna stärka sin position i besöksnäringen under året, delvis genom satsningen Kulturarvet som besöksmål. Syftet med satsningen är att framhålla vikten av tillgången till kulturarvet och samtidigt skapa förutsättningar för ett ökat engagemang och en stärkt ekonomi inom hembygdsrörelsen.

Målet är högt ställt. Hembygdsförbundet meddelar via sin hemsida att man siktar på besöksrekord under 2022.

Du kan stötta

Hur det går beror förstås även på allmänhetens engagemang. För släktforskare kan ett besök på hembygdsgården inte bara bli intressant och trevligt, utan även ge oväntade uppslag till släktforskningen. Så se till att besöka så många hembygsdgårdar du kan i sommar, köp en fika, lär dig något nytt om bygdens historia och njut av vackra kulturmiljöer.

Och varför inte bli medlem? Det kostar oftast bara några hundralappar och kan ge dig möjligheten att ta reda på om just dina släktingar finns representerade i hembygdsföreningens samlingar. 

Om Sveriges hembygdsförbund

Sveriges hembygdsförbund bildades 1916 och är idag med sina 2 000 föreningar och 400 000 medlemmar en av Sveriges största folkrörelser. Den gemensamma visionen är en levande hembygd öppen för alla.

Hembygdsföreningar har en bred verksamhet med fokus på att ta tillvara och tillgängliggöra det lokala kulturarvet och natur- och kulturlandskapet.

Hemsida: www.hembygd.se

Annonser