NMA.0037984 webbUnder förmannens övervakning tvättar kvinnliga arbetare strömming som ska konserveras vid konserv­fabriken i Sund, Vibyggerå, 1930. Foto: Erik Lundgren/Nordiska museet
I dag, på internationella kvinnodagen, väljer vi att lyfta kvinnornas historiska kamp genom att bjuda på läsning ur Släkthistoriskt Forum. Här är två hela nummer av det anrika magasinet, båda med teman som berättar om kvinnors liv och arbete.

När du forskar om kvinnliga släktingar har du kanske märkt att källorna inte direkt skämmer bort dig med tjusiga yrkestitlar. Få kvinnoyrken var statusfyllda, de flesta sysslorna sågs inte ens som något yrke i egentlig mening.

Men en sak kan du vara säker på: Kvinnor har aldrig varit sysslolösa. Nedan hittar du två nummer av Släkthistoriskt Forum med fokus på kvinnoyrken.

shf 1 o 4 2020Mycket jobb till lägre lön

4 2020 – Vad arbetade kvinnorna egentligen med? Det får du veta i detta nummers huvudtema, Kvinnor i arbete.

Du får också veta mer om en handfull utvalda kvinnoyrken från förr, som helt eller delvis är försvunna idag.

Läs magasinet

 

Bodde på jobbet

1 2020 – I det här numret lär vi känna släktens pigor, drängar, bokhållare och hembiträden.

Tjänarnas tillvaro reglerades av tjänstehjonsstadgan som gjorde entré år 1664. Denna kom sedan att förändras över tid ända fram till 1926.

Det är lätt att föreställa sig att alla tjänare var kuvade och kom från fattigare förhållanden, men på de större godsen kunde det finnas tjänstefolk från flera olika samhällsskikt, även adliga.

I det här numrets tema, Tjänstefolket, träffar du några av dem.

Läs magasinet

Annonser