ukrainska flaggan hjarta mindreSveriges Släktforskarförbund vill göra ett officiellt uttalande med anledning av det krig som sedan en vecka tillbaka har drabbat Ukraina och skakat hela Europa: 

Vi vill uttrycka vår solidaritet och medkänsla med Ukrainas befolkning i den oerhört svåra belägenhet de nu tvingas utstå. Det är många av oss som på något vis vill hjälpa och det finns många organisationer som just nu arbetar hårt för att hjälpa det ukrainska folket i denna svåra tid. Nedan hittar du länkar till några av dem.

Sveriges Släktforskarförbund känner även en stark oro för vad som händer med arkiv, bibliotek och museer i Ukraina. Förbundet vill därför uppmana alla inom släktforskarrörelsen som vill göra något för Ukrainas kulturarv att stödja den insamling som Stiftelsen Nordiska museet har startat, med hoppet att ekonomisk hjälp från Sverige och Norden ska kunna bidra till att Ukrainas kulturarv räddas.

Insamlingen är ett initiativ från Nordiska museet i dialog med Riksantikvarieämbetet, centralmuseerna och museer i Sverige och Norden och vänder sig till både institutioner och privatpersoner. 

Skänk ditt bidrag genom nedan:

Bankgiro: 5475-9758
Swish: 1236280424
Märkes: Insamling till Ukraina

Insamlingen av finansiellt stöd sker i första hand till Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev. Insamlingen syftar konkret till att återuppbygga museet så fort det är möjligt och att säkerställa samlingarna och kunskapen om dessa i Sverige, Norden, Europa och världen. Insamlingen ska säkerställa snabba och konkreta insatser så fort det är möjligt. Läs mer här.

Det kan du som privatperson göra

Det är många som känner oro inför vad som händer i Ukraina och för vad som kan komma att ske i och med det ansträngda läget i Europa. Att ta del av tillförlitliga fakta, se över sin hemberedskap och engagera sig på olika sätt kan då kännas bra. 

Här kan du läsa mer om vad du som privatperson kan göra på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats.

Vill du skänka pengar till krishjälp för det ukrainska folket? Nedan hittar du länkar till några av de många hjälporganisationer som har insamlingar som går till nödhjälp i Ukraina: 

UNHCR

Röda Korset 

Rädda barnen

Fler hjälporganisationer som verkar i Ukraina

Branschorganisationen Giva Sverige har sammanställt en lista med etablerade organisationer som har kapacitet och förmåga att agera i och omkring Ukraina. 

Du hittar den här 

 

Annonser