nelly o nadine 2022 webbNelly och Nadine fotograferade omkring 1950. Foto: privat.
På julafton1945 möts två kvinnor i Ravensbrücks koncentrationsläger och blir förälskade. Med hjälp av personliga dokument och arkiv får hennes barnbarn till slut ta del av den tidigare dolda historien och filmskaparen Magnus Gertten låter oss följa med på den otroliga resan i en ny dokumentär.

Om en vecka har dokumentärfilmen Nelly & Nadine premiär. I den får vi följa historien om Nelly och Nadines liv och kärlekshistoria genom Nellys barnbarn Sylvies efterforskningar.

När Sylvie öppnar sin mormors arkiv som legat oöppnat på vinden i 30 år sedan mormoderns död är kameran med. När hon sedan letar i breven, bland fotografier och tar hjälp av arkiven, rullas historien om hennes mormors dramatiska liv och osannolika kärlekshistoria upp. 

Arkivfilm bidrog till unika berättelser

Dokumentärfilmen, som har premiär den 18 februari, är skapad av Magnus Gertten, som 2015 regisserade dokumentärfilmen Every Face Has a Name om de krigsfångar och överlevande från Förintelsen som anlände till Malmö den 28 april 1945 och som filmades av svenska nyhetsfotografer.

Ett av den filmens syften var att de anonyma ansiktena skulle få ett namn och att de som fortfarande var i livet själva skulle få möjligheten att berätta om sina känslor den där dagen för snart 70 år sedan.

I den nya filmen är ambitionen delvis densamma, även om det i detta fall främst är släktingar, brev, fotografier och arkivhandlingar som får berätta historien om Nelly och Nadine.

Inspiration för släktforskare

I sin nya dokumentär fortsätter Magnus Gertten sitt arbete med att genom avancerad teknik som kopplar gamla filmer och fotografier till personer och grundlig research i arkiv berätta historier som aldrig annars hade berättats. Filmen är ett lysande exempel på hur släktforskning faktiskt kan se ut.

Här finns mer information om filmen och en trailer: https://www.doclounge.se/films/nelly-nadine

Är ni en släktforskarförening och kanske intresserade av att filmen visas på en mindre ort? Då är ni välkomna att kontakta produktionsbolaget Doc Lounge på info@doclounge.se för mer information.

 

Annonser