folke 2022I den digitala arkivtjänsten Folke kan du via en karta söka upp folklivsuppteckningar från din släkts hemtrakter.
Institutet för språk och folkminnen (Isof) har lanserat en helt ny digital arkivtjänst: Folke. I den hittar du material från Isofs äldre folkminnessamlingar. Kanske finns spökhistorier och fräckisar som dragits av dina släktingar?

Tänk dig att du hade kunnat förflytta dig ett par hundra år bakåt i tiden. Självklart hade du hälsat på släkten – men vad hade du fått höra i brasans sken? Det kan vi förstås inte säkert veta, men med hjälp av folklivsuppteckningar från trakten kan vi komma svaret på frågan betydligt närmare.

Därför är det en fantastisk nyhet att man numera enkelt kan söka upp folklivsberättelser från släktens hemtrakter med hjälp av Folke, Isof:s nya digitala arkivtjänst på nätet.

Folke har tagits fram av Isof och Nationella språkbanken. Arkivtjänsten lanseras nu i en första version, men är fortsatt under utbyggnad och mer material och fler funktioner utlovas längre fram.

Folkmedicin och fräckisar

Via databasens karttjänst, där du kan zooma in på intressanta områden, kan du redan nu botanisera bland tusentals folkminnesuppteckningar som baseras på intervjuer som gjordes under första häften av 1900-talet med personer födda under första hälften av 1800-talet och framåt, i alla delar av landet.

I dem får vi ta del av allt ifrån skrock, spökhistorier och fräckisar till vardagsliv, högtider och traditioner.

I en uppteckning från värmländska Degerfors får vi till exempel veta mer om vattenväsen, skogsväsen, troll, jättar, vättar, tomtar, maran, varulvar, gastar och mylingar – med mera! Berättar gör Anders Gustaf Tisell, född i Nora 1846.

I en annan drar Matilda Svensson, född i ”Tisselskogs församling” 1872, vid sidan av en svårtolkad saga om ett vattenväsen, ett par fräckisar om en rådig gumma.

Den som känner för att göra en insats välkomnas av Isof att hjälpa till med att transkribera arkivets handskrivna texter.

Fler folklivsdatabaser

Folke är långt ifrån den enda spännande databasen som Isof har gett upphov till. På deras webbplats hittar du bland annat även Dialektkartan, där du kan lyssna på hundratals äldre dialektinspelningar från olika delar av landet. Matkartan, med berättelser, recept och annat arkivmaterial som rör traditionell matkultur i Sverige och Sägenkartan, med omkring 10 000 arkivuppteckningar om sägner från Sverige, Finland och Norge.

Här kommer du till samlingssidan för Isof:s alla databaser på nätet

Annonser