Släkthistoriskt Forum Släktforskningens dag 2022 Torp och torpare är temat för Släkthistoriskt Forum nummer 1 2017.

Lagom till Släktforskningens dag brukar vi bjuda på lite nyttig och inspirerande läsning ur Släkthistoriskt Forum – magasinet för dig som släktforskar. Här kan du läsa mer om hur du kan utforska din egen släkts hemtrakter kompletterat med länkarna som tar dig direkt till nätresurserna.

I år är temat för Släktforskningens dag Släktplatser. Därför bjuder vi på ett helt nummer av Släkthistoriskt Forum om torp och torpare och två artiklar som hjälper dig att hitta släktgårdarna. Efter artiklarna hittar du länkarna som hjälper dig att forska vidare på nätet:

shf_1-2017.jpgI skuggan av sommartorpet – Släkthistoriskt Forum nr 1 2017 (hela numret)

I dag för ordet "torp" lätt tankarna till en idylliskt somrig tillvaro kring ett rött hus med vita knutar: fika med rabarberpaj i bersån, pioner, syrener och vackra såpskurade trägolv. En bild som fått ännu mer spridning av profiler som Ernst Kirchsteiger i SVT:s "Sommartorpet". Men för de torpare som bodde i husen för något sekel sedan såg verkligheten annorlunda ut. Släkthistoriskt Forum kikar in genom spröjsade fönster och ser ett torparliv väsensskilt från vårt.

Ladda ner en gratis pdf här


Leta upp släktens gårdar och torp (artikel ur SHF nr 3 2016)hitta_slaktens_torp_webb.jpg

"En sen söndagkväll i maj körde vi på en smal väg rakt in i skogen. Vi skulle till en gård som dykt upp i min släktforskning. På gården har mina barns farmors morfar växt upp." Så förbereder du dig inför en resa i släktens spår.

Ladda ner en gratis pdf här


Kartor i släktforskningen (artikel ur SHF nr 5 2015)torpkarta_storre.jpg

Sverige har internationellt sett en unik samling lantmäterikartor över landets gårdar och torp, de äldsta från början av 1600-talet. Här finns massor av information för släktforskare som vill veta mer om hur förfäderna bodde och livnärde sig i äldre tid.

Ladda ner en gratis pdf här

Föreningsmedlemsrabatt på tidningenshf_blad_kollage_webb.jpg

Nu finns ytterligare en god anledning att gå med i en släktforskarförening: Alla medlemmar i släktforskarföreningar anslutna till Sveriges Släktforskarförbund får numera hela 100 kronor rabatt på Släkthistoriskt Forums prenumerationspaket.

Allt du behöver göra är att be din förening om rabattkoden och använda den när du nytecknar eller förlänger din prenumeration.

Här kan du läsa mer om vilka förmåner du har som föreningsmedlem

 

Länktips:

Utforska platsen

På Sveriges Hembygdsförbunds webbsida kan du utforska platser genom att klicka på de utmarkerade platserna på kartan. 

Här kan du söka i databasen


Historiska kartor

Hos Lantmäteriet kan du söka på ett ortnamn och få upp en lista med historiska kartor. 

Här kan du söka i databasen 


Ortnamnsregister

Lantmäteriet har också en ortnamnsdatabas där du söker efter orter i Sverige och ser dess positioner markerade i på kartan. 

Här kan du söka i databasen


Riksarkivets Ingång till fastighetsforskning

I denna broschyr utgiven av Riksarkivet berättas om vilka fastighetshandlingar man kan hitta i domstolsarkiven och i inskrivningsdomarnas- och inskrivningsmyndigheternas arkiv. Den finns för nedladdning (gratis) i Riksarkivets webbutik.

Du hittar den här


Svenska dagstidningar

Hittills har 2,8 miljoner sidor från över 1 000 olika tidningstitlar laddats upp i Kungliga bibliotekets (KB) tjänst Svenska dagstidningar, en sökdatabas som bland annat hjälper oss att hitta till uppgifter om släktingarna i de digitaliserade äldre dagstidningarna. 

Här kan du söka i databasen

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser