TEKA0125795 smederSmeder vid Stjernfors, Värmland, 1897. Foto: Gustaf W:son Cronquist/Tekniska museet.
Letar du efter smeder i släkten? Då kanske du kan hitta dem i den nya versionen av smeddatabasen, SMED12, som precis har släppts av Föreningen för Smedsläktsforskning.

Släktens smeder engagerar många släktforskare. Bland smederna hittar vi många tidiga invandrare och i källorna kan man hitta spännande detaljer om deras arbete. Om man hittar dem vill säga. De hörde nämligen till en jämförelsevis rörlig grupp och kan därför vara svåra att spåra i släktforskningen. 

Det är anledningen till att Föreningen för Smedsläktsforskning påbörjade arbetet med att samla uppgifter om smeder och hur de är besläktade och med tiden har smeddatabasen kommit att utgöra hjärtat i föreningens verksamhet. 

Uppgifterna i databasen har i första hand hämtats från kyrkböckerna och sedan kompletterats med uppgifter från mantalslängder, hammartingsprotokoll och andra källor. 

USB Smed12 vitSMED12 är den senaste versionen av smeddatabasen, släppt i september 2021. Foto: Föreningen för Smedsläktsforskning.

Drygt 330 000 personer

2021 års utgåva av smeddatabasen, som ges ut på usb-minne, innehåller denna gång två versioner – en för PC och en för Mac. Den senare med en något begränsad sökfunktion.

Förutom sedvanliga rättelser och kompletteringar har databasen sedan den förra utgåvan utökats med 11 000 personer. Totalt innehåller den nu drygt 330 000 personer.

I PC-versionen av databasen kan du söka på förnamn, efternamn, födelsedatum, födelseort, dödsdatum, dödsort, dödsorsak och yrke. Det går också att göra avancerade sökningar, exempelvis på alla födda på en viss ort under ett visst decennium eller alla med ett visst släktnamn födda i en viss församling. I Mac-versionen kan man söka på hela eller delar av förnamn, efternamn och födelseort samt kombinationer av dessa.

På usb-minnet finns utöver själva databaserna även en handledning för nedladdning och start av respektive version samt information om hur man söker i dem.

Du hittar den hos Föreningen för Smedsläktsforsknings hemsida och i Rötterbokhandeln.

Annonser