SHF nr 4 2021 omslag webbTa dig an utmaningen att spåra upp dina anor på vift. I det nya numret av Släkthistoriskt Forum har vi samlat 15 tips och knep som kan hjälpa dig i jakten efter släktingarna som tycks ha försvunnit ur källorna. 

Har du stött på en familj som tycks ha uppslukats av jorden under några år? Eller en släkting som står som förrymd i kyrkboken? Vissa av våra anfäder och anmödrar har en tendens att försvinna ur handlingarna. Ibland tillfälligt, ibland för gott. Om försvinnandet var frivilligt eller ofrivilligt kan vara svårt att få ett svar på.

Men det finns hopp! Ny forskning visar att våra anfäder var rörligare än vad vi vanligtvis tror och i Släkthistoriskt Forum nummer 4 2021 får du inte mindre än 15 konkreta tips som kan leda till oanad kunskap om rotlösa, rörliga och kanske stökiga anors liv.

 

Sillens och eldens landskap

Idag flockas turisterna till Bohuskusten, älskad för sin idylliska skärgårdsprägel. Men Bohusläns historia är långt ifrån idyllisk. Kungar, stormän och nationer har slitit girigt i landskapet.

Har du anor som bodde längs landskapets kust är det mycket möjligt att de var del av den stora sillmaskinen på något sätt. I vår artikelserie Landskapet får du veta mer om bohussläktingarnas livsvillkor och om hur du kommer närmare dem i källorna.

 Vintage Fish Images Pilchard GraphicsFairy

Hur många kor hade mormors mor?

Hur många hästar hade mormors far 1918? Fanns det några svin på gården? Odlade han havre eller råg? Hur mycket skog hade farfar 1944? Om det kan jordbruksstatistikens källor ge besked.

För dig som redan tagit dig en bra bit bakåt i källmaterialet kanske 1500-1600-talets boskapslängder ge den där sista pusselbiten som sätter din ana på plats.

Som vanligt får vi också ta del av det senaste på DNA-släktforskningsfronten, recensioner av aktuella böcker för släktforskare och gäckande släktforskargåtor. Missa inte det!

 mall uppslag tema webb

Inte prenumerant? Här kan du läsa mer om våra olika prenumerationspaket.

Lösnummer hittar du i Rötterbokhandeln.

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button