stamman 2021
I helgen hölls Sveriges Släktforskarförbunds årliga riksstämma, för andra året i rad på den digitala mötesplattformen Zoom. Föreningarna var eniga om att den nätbaserade verksamheten bör utökas.

Till stämman, som är förbundets högsta beslutande organ, kan alla Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar sända sina ombud och genom att skicka in motioner har de möjligheten att vara med och sätta dagordningen.

I år märktes det tydligt att den digitala mötesvanan blivit större, då omkring 20 procent fler ombud från föreningarna anmälde sitt deltagande jämfört med året innan.

En fråga som engagerat många av förbundets medlemsföreningar är den om när förbundets populära databaser på dvd, exempelvis Sveriges dödbok, ska kunna tillhandahållas som en prenumerationstjänst på nätet. Förbundsstyrelsen gav svaret att man redan börjat planera för framtida digitala produkter och prenumerationer och att man hoppas kunna lansera databaser i abonnemangsform om ett par år.

Digital workshop i oktober

I frågan om hur framtidens möten, såsom stämman och samrådskonferenser ska hållas diskuterades "hybridmöten" – där deltagarna både kan ses på plats och på distans som en lösning att titta på framöver.

Medlemsföreningarna har bjudits in till en workshop om digitala möten den 9–10 oktober 2021 för att tillsammans kunna utbyta sina tankar kring och erfarenheter av de nya teknikerna för distansmöten.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser