riksarkivarie karin astrom iko liggande foto jenny odell webbRiksarkivarie Karin Åström Iko tror att det finns ett uppdämt behov av att kunna studera handlingar på plats. Foto: Jenny Odell
Med den aktuella smittspridningsnivån och höga vaccineringsgraden anser Riksarkivet att det nu är dags att utöka öppettiderna igen, även om det kommer att finnas fortsatta restriktioner i läsesalarna.

Riksarkivet har under större delen av pandemin haft begränsade öppettider i sina läsesalar. Men nu har det på många håll i landet åter blivit möjligt att besöka arkivet under flera sammanhängande timmar och beställa fram handlingar på plats.

– Vi är glada över att nu kunna utöka öppettiderna i våra läsesalar och möta arkivanvändarnas uppdämda behov av att kunna studera handlingar på plats, säger riksarkivarien Karin Åström Iko.

Börjar gälla 1-6 september

På de flesta håll i landet började de utökade öppettiderna gälla från och med den 1 september 2021, men den som vill besöka Riksarkivet i Stockholm (Marieberg) och i Visby får ge sig till tåls till måndagen den 6 september, då de utökade öppettiderna börjar gälla där.

Fortsatta restriktioner kommer att gälla på plats i läsesalarna. Till exempel kommer antalet läsesalsplatser att vara begränsade liksom den service som erbjuds besökarna. Detsamma gäller för tillgängligheten till läsesalsdatorer.

Öppethållandet är framför allt riktat till besökare som behöver ta del av handlingar i original eller digitala bilder som inte finns publicerade utanför Riksarkivet.

Läs mer och se de nya öppettiderna på Riksarkivets webbplats

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser