Några av årets föreläsare. Thomas Fürth, Anna-Lena Hultman, Peter Sjölund, Sonja Entzenberg, Karl Vesterberg, Maria Lembring, Rikard Erlandsson och Niklas Hertzman.Några av årets föreläsare. Thomas Fürth (foto: Crister Lindström), Anna-Lena Hultman (foto: privat), Peter Sjölund (foto: Olle Söderström), Sonja Entzenberg (foto: Uppsala Universitet), Karl Vesterberg (foto: privat), Maria Lembring (foto: privat), Rikard Erlandsson (foto: privat) och Niklas Hertzman (foto: Olle Söderström).

Om drygt två veckor är det dags för höstens stora digitala släktforskarmässa – när Släktforskardagarna 2021 slår upp sina virtuella portar. Med Göteborgsregionens släktforskare som värd får vi hänga med på en inspirerande resa in i släktforskningens förtrollade värd. Här är några av höjdpunkterna!

Under huvudtemat ”bygga broar” bjuds det bland annat på föreläsningar om DNA, migration, språk och Göteborgs 400-årsjubileum.

Redan nu kan du kika in i den digitala mässhallen som så småningom kommer att fyllas av digitala montrar med frågestunder och erbjudanden.

Här nedan hittar du ett axplock intressanta punkter i föreläsarprogrammet för 11-12 september:

 20210727 Peter Sjolund 600x600

DNA-släktforskningens spännande hemligheter

Peter Sjölund, Sveriges meste DNA-släktforskare, som skrivit flera böcker i ämnet och som hjälpte polisen lösa dubbelmordet i Linköping kommer att ge två olika föreläsningar under lördagen och söndagen.

Missa inte chansen att ta din DNA-släktforskning till nya höjder med inspiration från lördagens föreläsning Gå på djupet i ditt DNA – följ släktspåren i dina celler!

Under söndagen får du veta mer om hur DNA-släktforskning revolutionerar polisens arbete med grova brott i föreläsningen med samma namn.

20210719 Cathrine Andersson Farnstrom och Astrid Lennblad 600x600

Arkeologi för släktforskare

Cathrine jobbar som osteolog och arkeolog på Rio Göteborg Natur- och kulturkooperativ och har arbetat inom det uppdragsarkeologiska projektet Staden Nya Lödöse sedan 2013.

Astrid jobbar som osteolog och arkeolog på Bohusläns museum och har arbetat inom det uppdragsarkeologiska projektet Staden Nya Lödöse sedan 2015.

I sitt arbete har de mött några av våra anfäder och anmödrar öga mot öga – vad kan deras kvarlevor berätta? Det får vi med största säkerhet veta mer om på deras föreläsning Människorna i Staden Nya Lödöse.

Missa heller inte den fantastiska hemsidan som skapats inom projektet, där vi får ta del av alltifrån undersökningar av gamla skelett till otäcka mord i källorna:

Staden Nya Lödöse – Västsveriges största stadsarkeologiska undersökning

Karl Magnus Johansson 600x600

Framtidens släktforskning med artificiell intelligens

Karl-Magnus Johansson är arkivarie vid Riksarkivet i Göteborg där han ansvarar för arbetet med att främja kunskap om arkiven.

Han är författare till en rad arkivvetenskapliga och populärhistoriska artiklar och har sedan början av 2020 arbetat med ett projekt som tillämpar ny AI-teknik i kombination med kunniga deltagare från allmänheten.

Självklart vill vi inte missa denna blick in i framtidens släktforskning!

20210729 Ted Rosvall 600x600

Lär dig knepen av Ted Rosvall

Ted Rosvall är en välkänd profil i släktforskarsverige, inte minst sedan han under många år medverkade i TV-serien ”Vem tror du att du är?”, samt i flera andra släktforskningsprogram.

Han har givit ut en rad böcker om bland annat emigrantforskning och Bernadotteättlingar och han är i tidningen Släkthistoriskt Forum får vi regelbundet ta del av hans underhållande släkthistorier tillsammans med tips på hur vi kan lösa våra små och stora släktmysterier.

Du kan lyssna på Ted under båda dagarna – under lördagen kan du ta del av hans föreläsning Ätten Bernadotte 1811-2021; ett porträttgalleri från många länder.

20210725 Sonja Entzenberg v2 600x600

Vad berättar våra anmödrars tillnamn?

Sonja Entzenberg är doktorand vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet, där hon arbetar med sin avhandling om kvinnors släktnamn i Böda och Borgholm 1860-1920. Hon är även universitetsadjunkt och undervisar vid institutionen.

De senaste två åren har Sonja arbetat vid Institutet för språk och folkminnen (Isof), som bland annat språklig rådgivare till Skatteverket i frågor rörande personnamn.

I sin föreläsning fokuserar hon på våra anmödrars beskrivande tillnamn – vad kan vi lära oss av dem?

20210709 Malin Juvas v3 600x600

Knepen för att hitta göteborgsanorna

Att släktforska i Göteborgsförsamlingarna kan ibland vara utmanande. Det beror bland annat på att församlingsförändringarna varit många under stadens nu 400 år långa historia, där de olika församlingarna med sina egna särarter och sätt att sköta sin bokföring efterlämnat ett i viss mån skiftande källmaterial.

Malin Juvas är Arkivarie på Riksarkivet Landsarkivet i Göteborg. I sin föreläsning ger hon en bakgrund med översiktlig församlingshistorik, exempel på några vanliga problem man kan råka på och tips på sökvägar för att komma vidare i forskningen.

 

20210721 Erik Petzell 600x600

Hur pratade mormors mormor?

Erik Petzell är docent i nordiska språk och forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen (Isof) i Göteborg.

Hans forskning rör grammatisk variation i både äldre svenska och sentida dialekter. Han ägnar sig också åt digitalisering och digital förädling av Isofs äldre dialekt-samlingar.

I dem, och institutets övriga samlingar finns många guldkorn för släktforskare, som inte alltid är så lätta att komma åt. Men Isof arbetar hårt med att tillgängliggöra sina fantastiska samlingar och vi är väldigt nyfikna på vad vi kan förvänta oss att få ta del av i framtiden.

20210715 Anna Lena Hultman 600x600

Följ med Anna-Lena Hultman på emigrantjakt

Du som har emigranter i släkten känner garanterat igen namnet Anna-Lena Hultman. Under många år har hon lett kurser, skrivit böcker och föreläst på ämnet emigration runt om i Sverige och även i USA.

Anna-Lena har varit aktiv i Sveriges Släktforskarförbund, bland annat i populära projekt som Emibas, Sveriges dödbok, Gravstensinventeringen och kursledarkurser. Numera har hon egen släktforskarverksamhet i Hössna, Ulricehamn.

Hennes föreläsningar har dragit fulla hus i åratal – ta del av lördagens föreläsning I emigranternas spår så kommer du förstå varför!

Fler spännande föreläsningar

  • Ett osannolikt svenskt emigrantöde i inbördeskrigets USA – Knut Oscar Broady – Ola Larsmo 
  • Göteborgs-Emigranten – Forskningen går vidare – Ewert Arwidsson
  • Släktforska utanför Norden – Thomas Fürth
  • Hitta berättelsen – det är väl ingen konst? – Ingrid Lindberg
  • Göteborg 1713: en visuell mikrohistoria – Karl Vesterberg
  • Maria Lembring – Släktmarkörer i rättsgenetiken – forskning och tillämpning
  • Vad DNA inte kan säga om din släkt – Rikard Erlandsson
  • Svenska Ostindiska kompaniet, Göteborg och Kina – LarsOlof Lööf
  • ArkivDigital – Mycket mer än kyrkböcker – Niklas Hertzman, ArkivDigital

Här hittar du hela föreläsningsprogrammet

Biljetter och program

Mycket av det som höstens mässa bjuder på – erbjudanden, digitala montrar och möten med utställare – kan du ta del av helt gratis, men för att kunna se föreläsningarna kommer du att behöva en entrébiljett. Priserna blir enligt nedanstående lista.

En dag: 100 kr
Båda dagarna: 150 kr
Båda dagarna med tillgång till de flesta föreläsningarna under två månader: 250 kr

Du kan med fördel förköpa dina entrébiljetter redan nu på hemsidan sfd2021.se.

De digitala Släktforskardagarna arrangeras av GöteborgsRegionens Släktforskare, med ArkivDigital som huvudsponsor och Sveriges Släktforskarförbund, Studieförbundet Vuxenskolan och Göteborgs 400-årsjubileum 2021 som samarbetspartners.

Annonser