insamling forintelsenFotokollage: Forum levande historia.
Bär din släkt på minnen och berättelser om Förintelsen? Just nu genomförs en landsomfattande insamling av minnen med anknytning till Sverige, som ska ligga till grund för ett nytt museum om Förintelsen.

På uppdrag av regeringen vänder sig nu Forum för levande historia till överlevande, deras barn och barnbarn som bär på berättelser om Förintelsen.

Det man önskar samla in är vittnesmål, brevväxlingar, dagböcker, personliga berättelser, fotografier eller föremål med anknytning till Sverige. Material som berör personer eller grupper med erfarenhet av propaganda, förtryck, terror eller förföljelser under den nazityska perioden 1933–1945.

Unika vittnesmål i nytt museum

– Vi samlar in tidigare okända minnen som en del i arbetet med att bygga upp en kunskapskälla till det nya ”Sveriges museum om Förintelsen” som öppnar nästa år. Det är en insamling för framtiden av unika vittnesmål och berättelser från hela landet, som vi hoppas många kommer att kunna ta del av, säger Caroline Källner, tillförordnad överintendent vid Forum för levande historia.

Det insamlade materialet kommer att lämnas över till Statens historiska museer och kommer att ligga till grund för en framtida publik verksamhet och finnas tillgängligt för forskning.

På webbplatsen www.levandehistoria.se/minnen finns mer information och ett formulär där du som vill bidra kan lämna dina kontaktuppgifter.

Annonser