SKH arkivismHandboken Arkivism hjälper dig att dokumentera släktens kvinnor. Foto: Patricia Altsved/Kvinnohistoriska.
Vad kan vi göra för att lyfta fram mamma, mormor eller mormors mor i historien? Under parollen Arkivism bjuder Stockholms Kvinnohistoriska in allmänheten, arkiv, föreningar, företag och andra att delta i en satsning som ska göra det lättare för fler att hitta kvinnor i arkiven. Till hjälp finns en nysläppt handbok på ämnet.

Alla kan vi bidra till historieskrivningen genom att hitta, lyfta och spara kvinnors berättelser. Stockholms Kvinnohistoriska ger förslag på hur vi kan gå till väga genom sin satsning Arkivism, som både är ett brett samverkansprojekt och numera även en handbok, framtagen i samarbete med Volante förlag.

Den nyutgivna handboken Arkivism: en handbok är en guide till hur vi hittar historier om kvinnor i arkiven, som hittills inte berättats. Det är välkommet – inte minst släktforskare vet att det kan vara en utmaning att återskapa anmödrars liv och gärning. Samhällets orättvisor har tyvärr ofta avspeglats i arkiven, där kvinnors aktiviteter lyser med sin frånvaro. 

Ta plats i arkiven

Men det finns förstås outforskade skatter som väntar på att upptäckas. Själva kan vi också göra en hel del för att bevara minnet av kvinnorna i vår nära historia, som vi har träffat, kanske dokumenterat och fortfarande minns. Inte minst är det viktigt att kvinnor själva arkiverar sina liv och gärningar och handboken ger exempel på hur man kan gå till väga. 

I arkivism-projektet har erfarenheter från de insatser hembygdsföreningar, arkiv och många andra över hela Sverige redan gjort samlats in och förhoppningsvis kan den nya handboken ge inspiration och tips på vilka vägar man kan gå för att komma närmare kvinnorna i släktleden. Och med Arkivism hoppas Stockholms Kvinnohistoriska locka fram nya berättelser från allmänheten.

I boken medverkar en rad välkända författare, historiker och arkivarier: Lina Thomsgård, Helene Larsson Pousette, Mia Skott, Katarina Pirak Sikku, Lars Ilshammar, Ida Östenberg, Marie Steinrud, Lisa Qviberg, Kristina Lindström, Petra Bauer, Sara Martinsson, Johanna Berg, Rafaela Stålbalk Klose, Anna Götlind, Fatima Bremmer, Mats Hayen, Karolina Ramqvist och Lisa Ehlin.

Mer om Kvinnohistoriska

Stockholms Kvinnohistoriska är inte ett vanligt museum, med en museibyggnad och fysiska samlingar. I stället verkar museet i de offentliga och digitala rummen med att undersöka, förvärva, bevara och synliggöra kvinnors historia och historier.

Stockholms Kvinnohistoriska har en webbplats, där du under fliken Kvinnohistoria hemifrån bland annat kan läsa om lesbiska ligan, Stockholms it-girl 1883, facklig kamp och potatisuppror.

Här hittar du också biografier över betydelsefulla kvinnor i Stockholms historia tillsammans med aktuella aktiviteter som digitala stadsvandringar och arkivvisningar med fokus på kvinnohistoria. 

Läs mer på kvinnohistoriska.se

Annonser