aktiebolag styrelse storIcke namngiven styrelse vid 1900-talets början. Foto: Riksarkivet.
Satt någon av dina släktingar i det tidiga 1900-talets bolagsstyrelser? Det kan du numera enkelt ta reda på i ett nytt register som Riksarkivet har publicerat i sin avdelning för nedladdningsbar data.

På Riksarkivets hemsida hittar du numera ett register över samtliga aktiebolag i Sverige under perioden 1901-1935 som hade ett aktiekapital på över 100 000 kr.

Uppgifterna i registret har sitt ursprung i Handbok för affärsvärlden, som var ett hjälpmedel för banker och affärsföretag i Sverige. Riksarkivet har nu digitaliserat uppgifterna och gjort dem nedladdningsbara i sin helhet.

Aktiebolag och styrelser

Registren utgörs av två excel-filer som är nedladdningsbara på Riksarkivets hemsidas avdelning Nedladdningsbara datamängder.

Det nya registrets huvudtabell, Aktiebolag, omfattar företag som var anmälda till de officiella aktiebolagsregistren med ett aktiekapital av minst 100 000 kr. Du kan bland annat söka på firmanamn, säte eller VD:s namn. I posterna kan du få veta mer om utdelning för olika aktietyper och även en beskrivning av vad företaget sysslade med.

Den andra tabellen, Styrelsemedlemmar, innehåller namn på samtliga styrelsemedlemmar från företagen. Ett fält i tabellen över styrelsemedlemmar (PostID) kopplar till bolagstabellen så det går att se vilket företag posten tillhör.

Här kan du läsa mer och ladda ner registren.

Mer nedladdningsbar data

På Riksarkivets sida för öppna och nedladdningsbara datakällor finns mängder av spännande data från och om olika arkiv som bevaras på Riksarkivet. En del av dem av personhistoriskt slag, som kan vara av särskilt intresse för släktforskare.

Vissa av filerna innehåller data som ingått i verksamheten hos den levererade arkivbildaren medan andra mer eller mindre utgörs av sökregister med information om bestånd i Riksarkivets samlingar.

Botanisera bland fler av Riksarkivets nedladdningsbara datamängder

Annonser