smederna skogsfinnar webbSkogsfinska smeder från Bergslagen. Foto tillhandahållet av Lars-Olof Herou/FINNSAM

De finska svedjebönderna i trakterna kring norra Värmland fick som regel helt nya efternamn när de upptogs i de svenska församlingarna. Därför kan de vara svåra att spåra långt bakåt i tiden. Men med hjälp av 200 år gamla anteckningar har författaren Anna Ø. Forsberg nu gjort en sammanställning med ursprungliga efternamn, som kan vara till stor nytta för dig med skogsfinnar i släktleden.

Om det inte vore för att den finske studenten och folklivsforskaren Carl Axel Gottlund (1796-1875) intresserade sig för människorna i de Värmländska finnskogarna för 200 år sedan, hade förmodligen majoriteten av de ursprungliga efternamnen hos svedjebönderna från Savolax fallit i glömska.

Dåtidens präster hade för vana att skriva om de finska efternamnen till svenska, utan någon notering om det ursprungliga efternamnet. De nya namnen var dessutom ofta mycket olika de ursprungliga namnen, till exempel blev det finska efternamnet Purkainen Borck på svenska.

Men Carl Axel Gottlund hade fångats av den skogsfinska kulturen när han besökte finnskogarna under 1800-talets första decennier och som ett sätt att rädda en del av folkgruppens historia samlade han in uppgifter om de finska efternamnen och noterade dem som kompletteringar till dåtidens folkbokföringsdokument.

Gottlunds anteckningar utgör en viktig del av ett nyutgivet bokverk bestående av totalt fem publikationer om norra Värmlands skogsfinska befolkning.

Till stor hjälp för släktforskare

Författaren Anna Ø. Forsberg har sedan länge intresserat sig för de finska namnens betydelse som en del av skogsfinnarnas historia. Den första av de fem publikationerna som ligger till grund för boken skrevs tillsammans med Niclas Persson Tenhuinen för 25 år sedan.

I det nya bokverket finns utöver Gottlunds viktiga noteringar också prästernas anteckningar i husförhörslängder från åren 1819-1827 för Gräsmark, Fryksände, Norra Ny, Östmark och Dalby församlingar.

– Ibland kan man hitta hela biografier om människor i husförhörslängder, säger Anna Ø. Forsberg, och beskriver materialet som oerhört värdefullt för till exempel släktforskare i en intervju med SVT:s finska nyhetsprogram Uutiset.

Ta del av nyheten på svt.se: Skogsfinnarnas ursprungliga efternamn samlade i ett verk | SVT Nyheter

Mer om boken

c a gottlunds samlade nedteckningar av finska slaktnamn i husforhorslangderna 1819 1827Titel: C. A. Gottlunds samlade nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1819-1827 för Gräsmark, Fryksände, Norra Ny, Östmark och Dalby församlingar

Författare: Anna Ø. Forsberg , Niclas Persson Tenhuinen

Utgiven: 2021-01-11

Förlag: Förlaget Veidarvon

Språk: Svenska.

ISBN: 9789198205855 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser