pa vag att rosta storPersonalen på Eva Andéns advokatbyrå går till röstning 1921. På bilden syns Eva Andén 1886-1970, Lisa (Elisabeth) Ekedahl, 1895-1980, Mathilda Staël von Holstein, 1876-1953 och några andra, okända personer. Fotograf okänd. Reproduktion: KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek.
För precis 100 år sedan kom det slutgiltiga beslutet i frågan om kvinnor skulle få rösta i allmänna val. Den 26 januari 1921 fattade riksdagen det andra och bekräftande grundlagsändringsbeslutet, som innebar att det så kallade könsstrecket försvann och att kvinnor fick rösträtt.

Eftersom det rörde sig om en grundlagsändring krävdes två omröstningar med ett val däremellan. På hösten 1921 fick kvinnor för första gången rösta i riksdagsvalet och fem kvinnliga ledamöter valdes in i riksdagen. Bilden ovan är tagen i samband med riksdagsvalet 1921.

Videon nedan är en en journalfilm från Riksdagens första sammanträde 1922 där Agda Östlund och Nelly Thüring är först med att kliva ut på riksdagshusets trappa. De var tillsammans med Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm och Bertha Wellin de första fem kvinnorna att väljas in i Riksdagen. Journalfilmen finns i Svt:s Öppet arkiv.

riksadgens sammankallande 1922Journalfilm från SVT:s "öppet arkiv" från Riksdagens första sammanträde 1922. Först ut från riksdagshuset är Agda Östlund Nelly Thüring, två av de fyra första kvinnorna att väljas in i riksdagens andra kammare 1921. Efter dem kommer Kerstin Hesselgren och Elisabeth Tamm som även de valts in i riksdagen.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser