En av många kvinnliga yrkes- och amatörfotografer var Lisa Mattsson, född 1873. Hennes fotografiska gärning och liv uppmärksammas av Nybro kommunarkiv som släpper en film. Filmen finns på Youtube och på Arkivens dags hemsida.En av många kvinnliga yrkes- och amatörfotografer var Lisa Mattsson, född 1873. Hennes fotografiska gärning och liv uppmärksammas av Nybro kommunarkiv som släpper en film. Filmen finns på Youtube och på Arkivens dags hemsida.

Den 14 november firas en lite annorlunda Arkivens dag. På grund av skärpta restriktioner på många håll har arkiven runtom i landet ställt om till digitala aktiviteter. Passa på att bekanta dig med nya spännande källor till din släkts historia, hemifrån.

Sveriges arkiv har planerat en inspirerande dag med föreläsningar, utställningar och stadsvandringar, av vilka många i år är digitala eller har begränsat antal platser.

Årets tema ”Svart på vitt” anspelar på hur vi i år har fått se hur fort vardagen kan förändras. I detta har arkiven en viktig roll som länk mellan dåtid, nutid och framtid. Med arkivens hjälp får vi uppleva vad som verkligen hände och hur samtiden upplevde det då. Den levande historien – i original.

Arkivens dag firas varje år den andra lördagen i november och för släktforskare är det en högtid väl värd att fira. Årets digitala aktiviteter är dessutom ett gyllene tillfälle att utforska nya jaktmarker – kanske kan de ge dig helt nya kunskaper om just din släkt.

Läs mer på www.arkivensdag.nu

En digital rundresa i Gävleborg presenteras av Arkiv Gävleborg. Här en bild från Gävle 1970 där bocken brann bara sex timmar efter invigningen. Fotograf: Leif JäderbergEn digital rundresa i Gävleborg presenteras av Arkiv Gävleborg. Här en bild från Gävle 1970 där bocken brann bara sex timmar efter invigningen. Fotograf: Leif Jäderberg

Detta händer på Arkivens dag 

Större och mindre arkiv, museer och andra bjuder in till digitala föreläsningar och spännande specialarrangemang.

Är du nyfiken på arkiven i Västernorrland kan du chatta med dem från klockan 12 den 14 november. I Örebro släpper man filmer om stadens historia och du kan också gå en digital tipspromenad. Arkiv Gävleborg presenterar en del av sina fotografier på hemsidan i form av en digital rundresa till länets alla kommuner.

För dig som är intresserad av Estlandssvenskarnas historia, den svenskspråkiga minoritet som fram till Andra världskriget bodde i Estland, finns ett stort bildarkiv på nätet. Arrangemanget hittas under Stockholms län på Arkivens dags hemsida.

Vill du veta mer om vad som händer på lördag? På arrangemangssidan finns en karta som du kan klicka på för att se vad som händer nära dig.

Se alla arrangemang här

Erbjudanden i Rötterbokhandeln under arkivens dagErbjudanden i Rötterbokhandeln

Även Rötterbokhandeln är med och firar. Fredag till söndag är det lägre priser på litteratur som visar hur du tar hand om hemma-arkivet.

Missa inte det – håll utkik i Rötterbokhandeln

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Imorgon lördag, 16 januari, är det inget mindre än släktforskningens dag. I år ser aktiviteterna lit...

Lär känna årets mässgeneral

Möt Lisbet Rodin, ordförande för Göteborgsregionens släktforskare och den som leder arbetet med året...

Vad betyder det om din släkting är ”under information”? Varför står det att morfars far blev ”fåni...

Vår kluriga tävling Julnötter med Rötter engagerade återigen många – omkring 400 personer tävlade ...

Under våren bjuder MyHeritage på gratisföredrag med Peter Sjölund om bland annat domboksforskning, s...

Fler artiklar

Annonser